UMRO EVROVIZIJSKI POBEDNIK, JAVLJENE CRNE VESTI
Sveća, ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

UMRO EVROVIZIJSKI POBEDNIK, JAVLJENE CRNE VESTI

2018. je doživeo moždani udar koji mu je ometao govor i kretanje

Objavljeno: 14:27h

Nije uspeo da preživi.

Prijatelji i porodica se opraštaju od njega.

Velika tuga za muzičku scenu.

Umro je Svika Pik, stub izraelske muzičke industrije koji je privukao međunarodnu pažnju nakon što je njegova pesma pobedila na Pesmi Evrovizije. Imao je 72 godine.

Pik, poznat kao „Maestro“ u izraelskim pop krugovima, bio je pevač, kompozitor i uspešan tekstopisac koji je napisao desetine hitova. Nakon što su u nedelju izašle vesti o njegovoj smrti, izraelske radio stanice prekinule su redovne programe za emitovanje njegove muzike.

Pikove privlačne pop pesme, koje se protežu još od 1970-ih, postale su zvučni zapis nacije. Karijeru je započeo na sceni ulogom u mjuziklu „Kosa“ i tokom decenija postao oslonac izraelske muzičke scene. Zbirka njegovih pesama pretvorena je u mjuzikl početkom 2000-ih.

Među njegovim najpoznatijim pesmama bila je „Diva“, napisana za Pesmu Evrovizije 1998. u izvođenju pevačice Dana Internešenel. Pesma je te godine pobedila na Evroviziji i posmatrači su je više puta birali kao najbolje prijavljenu pesmu svih vremena na tom takmičenju. U saopštenju dana "International" je Pika nazvao „ikonom izraelske kulture, prvi putnik, nadaren kompozitor, kralj izraelskog popa.”

Svika Pik
foto: Printscreen Youtube

Na početku svoje karijere, Pik je doneo blistavost izraelskoj muzičkoj sceni svojom haljinom u stilu Dejvida Bouvija i dugom kosom sa potpisom u vreme kada su izvođači i publika u zemlji bili konzervativniji.

Ime Pik je steklo dalje međunarodno priznanje kada se Danijela Pik udala za američkog reditelja Kventina Tarantina. Par je nedavno dobio drugo dete i vreme je podelio između Izraela i SAD.

Pik je 2018. doživeo moždani udar koji mu je ometao govor i kretanje. Iako mu se od tada stanje donekle poboljšalo, nije se vraćao da nastupa ili piše onoliko često kao nekada.

Pikova smrt izazvala je saučešće iz svih sfera izraelskog života, uključujući političare, kolege umetnike i obične Izraelce. Uzrok smrti nije odmah poznat.

Izraelski premijer Jair Lapid rekao je da su Pikove pesme „ušle u srce i kulturu Izraela i pretvorile se u himnu“.

„Svika je danas preminuo, ali njegove pesme i kompozicije koje je ostavio za sobom će se svirati godinama koje dolaze“, rekao je Lapid.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.