DŽOKER, ALMODOVAR, NOA BAUMBAH, PARAZIT... Top 10 najboljih stranih filmova u 2019. po Đorđu Bajiću (VIDEO)
Foto: Printscreen/Zoutube

GODIŠNJE LISTE

DŽOKER, ALMODOVAR, NOA BAUMBAH, PARAZIT... Top 10 najboljih stranih filmova u 2019. po Đorđu Bajiću (VIDEO)

Kako je filmsku godinu za nama video stalni kritičar Espresa

Objavljeno: 11:25h

Po dobro ustaljenom pravilu, najveći broj najznačajnijih i najboljih filmskih ostvarenja premijerno je prikazano na festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Parazit južnokorejskog reditelja Bong Džon-hoa zasluženo je osvojio Zlatnu palmu, a u Kanu je nagrađeno još nekoliko filmova koji spadaju u ono najbolje što je 2019. imala da ponudi, a među njima Bol i slava Pedra Almodovara, Jadnici Lađa Lija i Portret dame u plamenu Selin Skjame.

Ipak, venecijanski pobednik Džoker je ove godine zasenio sve druge filmove, postavši istovremeno miljenik kritike i publike.

Džoker (Joker) // Film Toda Filipsa otvara mnoge važne teme, nije samo još jedna šarena superherojska razbibriga za jednokratnu upotrebu kao što su toliki drugi filmovi zasnovani na popularnim stripovima. U pitanju je ogroman bioskopski hit (kako u svetu, tako i u Srbiji u kojoj je postao najgledaniji strani film u 21. veku) i definitivno film koji je obeležio 2019. godinu, bez konkurencije. Hoakin Finiks blista punim sjajem u naslovnoj ulozi.

Bol i slava (Dolor y gloria) // Najnovija režija Pedra Almodovara je veoma lično intonirana i obojena snažnim autobiografskim elemantima. Ovo je jedan svedeniji, zauzdaniji Almodovar, duboko emotivan i protkan tragizmom, mada ne bez entuzijazma i poleta. Antonio Banderas je u Bolu i slavi ostvario svoju životnu ulogu, a tu je i prekrasna Penelope Kruz.

Priča o braku (Marriage Story) // Netfliks nudi sve prestižniji originalni sadržaj. Novi film Noe Baumbaha u kome briljiraju Skarelt Džohanson i Adam Drajver je izvanredna vivisekcija kraha jednog ljubavnog odnosa.

Parazit (Gisaengchung) // Kanski pobednik je izvanredno stilizovana priča o klasnom sukobu koja svojom univerzalnošću prevazilazi okvire zemlje u kojoj je nastala. Bong Džon-ho ne bi bio Bong Džon-ho da svoju priču ne obogati i snažnim žanrovskim nabojem.

Jadnici (Les Misérables) // Debi francuskog reditelja Lađa Lija osvojio je nagradu žirija u glavnom takmičarskom programu Kana. Hrabro i s dobrodošlom dozom humora, uz omaž besmrtnom Viktoru Igou, Li prikazje turbulentni život u pariskim predgrađima. Angažovan film koji će vas naterati da se zapitate.

Portret dame u plamenu (Portrait de la jeune fille en feu) // Kanska senzacija u režiji Selin Skjame je priča o zabranjenoj ljubavi smeštena u 18. vek. Odnos dve mlade žene, slikarke i plemkinje, polako se razvija u nešto više od prijateljstva i postaje fascinacija koja će ih obe obeležiti.

Alita: Borbeni anđeo (Alita: Battle Angel) // U produkciji Džejmsa Kamerona i u režiji Roberta Rodrigeza, Alita ima sve što jedna blokbaster treba da ima: priču, akciju i dopadljive likove. Šteta što film nije prošao bolje u bioskopima, pošto bi nastavak bio više nego dobrodošao.

Nož u leđa (Knives Out) // Izuzetno zabavna kriminalistička komedija Rajana Džonsona je prava osveženje na repertoaru zagušenim specijalnim efektima i hipertrofiranom akcijom. Sjajna glumačka podela i uzbudljivi preokreti su glavni aduti ovog čistokvnog bioskopskog hita.

Le Man ’66: Slavna 24 sata (Ford v Ferrari) // Džejms Mangold isporučuje prvoklasni film čiji je scenario zasnovan na istinitoj priči o rivalstvu Forda i Ferarija. Met Dejmon i Kristijan Bejl su izvanredni, baš kao i film u celini.

Sjajni škampi (Les Crevettes pailletées) // Još jedan francuski film na listi. U pitanju je sportska komedija o timu gej vaterpolista koje za kaznu trenira plivački šampion optužen da je homofob. Dinamično i razigrano, a kad zatreba – veoma emotivno.

U iščekivanju Festa, u vidu treba imati i neke naslove iz 2019. koje srpska publika nije još imala prilike da vidi, a koji se ubrajaju među najveće filmske favorite 2019. godine:

Svetionik (The Lighthouse) Robert Egers

Zec Džodžo (Jojo Rabbit) Taika Vaititi

Male žene (Little Women) Greta Gervik

Nebrušeni dragulji (Uncut Gems) braća Safdi

BONUS VIDEO:

Espreso Live Session #11 @ Knap Club: Klotljudi


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.