Deset najboljih filmskih uloga Svetozara Cvetkovića
Foto: Dalibor Danilović/Gloria

Domaći film

Deset najboljih filmskih uloga Svetozara Cvetkovića

Svetozar Cvetković drugačiji je od svih srpskih i jugoslovenskih glumaca i deluje kao aristokrata "zalutao" u našu kinematografiju. Sve njegove uloge imaju nekoliko zajedničkih osobina - njegovi likovi deluju dostojanstveno, staloženo, karakterno i bespogovorno uverljivo. Iz ogromnog opusa sa više od sto odigranih filmskih uloga i još solidnog broja televizijskih, izdvaja se nekoliko najznačajnijih.

Objavljeno: 16:47h
Vladimir Marković

Hajduk (1980) uloga: Ivan Kondić, režija Aleksandar Petković

Jedna od prvih filmskih uloga Svetozara Cvetkovića u kojoj je već pokazao sve svoje glumačke kvalitete. Kamera ga voli, ali pored toga tu je i odlična dikcija i sposobnost da udahne karakter liku kojeg tumači.

Berlin kaputt (1981) uloga: Marko, režija Mića Milošević

Iako je rođen prekasno da glumi u filmovima "zlatnog doba" jugoslovenske kinematografije, Svetozar Cvetković je svakoj svojoj ulozi dao naročiti pečat gospodstvenosti. Čak i u ulozi partizana koji dolazi u sukob sa svojim saborcima, on ne deluje kao "drug" već kao gospodin.

Kako sam sistematski uništen od idiota (1983) uloga: student rukovodilac, režija Slobodan Šijan

U jednom od manje popularnih filmova Slobodana Šijana, kojim dominira Danilo Bata Stojković, Svetozar Cvetković odigrao je zapaženu ulogu studenta rukovodioca. Zanimljivo je posmatrati interakciju između ove dvojice velikih umetnika, koji zajedno grade živu i uverljivu scenu.

Karađorđeva smrt (1983) Toma Vučić Perišić, režija Đorđe Kadijević

Iako je Svetozar Cvetković "gradska faca", s lakoćom se transformiše, i kad god je bio u prilici da odigra poneku ulogu u istorijskim filmovima, poput uloge Tome Vučića Perišića, jednog od vojskovođa u Prvom i Drugom srpskom ustanku i kasnije istaknutog političara u Kneževini Srbiji, on je briljirao. Ipak, za razliku od Aleksandra Berčeka koji je nakon ovog TV filma dobio istu ulogu (kneza Miloša) u TV seriji Vuk Karadžić, Svetozara Cvetkovića je režiser Đorđe Kadijević prekomandovao u ulogu vojvode Petra Nikolajevića Molera.

Bunker Palace Hotel (1989) Marko, režija Enki Bilal

Ako je moguće jednim filmom definisati arthouse kao pristup filmskoj umetnosti, ovaj film Enkija Bilala, alias Enesa Bilalovića, velikana francuske umetnosti stripa, sjajnog slikara i zanimljivog režisera je možda najbliže definiciji toga. Pošto je Bilal rođen u Beogradu, ovim filmom učinio je omaž svom rodnom gradu, jer Beograd je fantastično preobražen u ovom visokoestetizovanom delu naučne fantastike čiju radnju je teško razumeti, osim kao paradigmu o umirućoj komunističkoj gerontokratiji. U društvu vrhunskih jugoslovenskih i evropskih glumaca poput Ljube Tadića, Mire Furlan, Predraga Milinkovića, Žan Luja Trentinjana, Karol Buke, Marije Šnajder i mnogih drugih, Cvetković je ostvario upečatljivu ulogu tajnog agenta Marka, koja je podrazumevala i dijalog na izmišljenom jeziku sa Karol Buke, dok je ostatak filma na francuskom.

Gorila se kupa u podne (1993) Lazutkin, režija Dušan Makavejev

Još jedna od uloga na stranim jezicima. Srpski režiser Dušan Makavejev snimio je film o padu Berlinskog zida u srpsko-nemačkoj koprodukciji, a Svetozar Cvetković glumi sovjetskog majora koji ostaje zaboravljen u Berlinu nakon povlačenja sovjetske vojske.

Buđenje iz mrtvih (2005) Miki, režija Miša Radivojević

Već u zrelijim godinama, Cvetković glumi profesora ustalog iz mrtvih sa zadatkom da za 48 sati ispravi sve propuste iz svog četrdesetogodišnjeg života.

Tykho Moon (1996) Le Sbire, režija Enki Bilal

Još jedan arthouse film Enkija Bilala, ovaj put snimljen u Francuskoj, u kom Svetozar Cvetković ima epizodnu ulogu Le Sbirea, jednog od agenata nije jasno čega, koji radi za režim.

Turneja (2008) hirurg, režija Goran Marković

U ovom filmu koji predstavlja svojevrsnu hroniku beščašća dramske struke i društva u celini, Svetozar Cvetković glumi ratnog hirurga u improvizovanoj bolnici nedaleko od bojnog polja negde u Bosni.

Kako su me ukrali Nemci (2011) Aleks, režija Miša Radivojević

Još jedna glavna uloga Svetozara Cvetkovića, koji glumi Aleksa, pisca u kreativnoj blokadi koji teži da bude usamljen i njegovom neobičnom detinjstvu u kojem je figuru oca našao u liku nemačkog oficira umesto u svojoj kući.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.