NEPONOVLJIVA PEVAČICA JE UMRLA SAMO NEKOLIKO DANA POSLE VELIKOG KONCERTA U BEOGRADU: Danas bi napunila 38 GODINA
Poslednji koncert u Beogradu 2011., Foto: Printscreen/Youtube

život joj je bio depresivan

NEPONOVLJIVA PEVAČICA JE UMRLA SAMO NEKOLIKO DANA POSLE VELIKOG KONCERTA U BEOGRADU: Danas bi napunila 38 GODINA

Film je izašao na dan godišnjice smrti svestrane umetnice 23. jula, koja bi danas, da je živa, proslavila 38 godina

Objavljeno: 20:55h

Ejmi Vajnhaus je uz oca slušala Sinatru, uz majku Kerol Kinga, a Majkl Džekson i Madona bili su njen prvi samostalni muzički izbor. Sa 11 godina otkrila je rep i R&B, a već tada je znala govoriti kako je život depresivan.

Uvek je bila vesela, ali jako stidljiva djevojčica. S njom nikad nije bilo lako. Tek je bila prohodala kad se jednom gotovo ugušila celofanom u kolicima. Drugi put je nestala u parku - ispričala je Dženis Vajnhaus, mama prerano umrle pevačice Ejmi pre premijere dokumentarnog filma o njenom životu.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Film je izašao na dan godišnjice smrti svestrane umetnice 23. jula, koja bi danas, da je živa, proslavila 38 godina.

S četiri godine roditelji su je upisali u osnovnu školu Osidge, a mala Ejmi odmah je našla srodnu dušu u, danas takođe pevačici, Džulijet Ašbi.

U razgovoru za časopis Rolling Stone 2007. godine Ejmi se prisetila tih dana:

- I pre 12. godine znala sam govoriti: ‘Oh, kako je život depresivan!’. Čitala sam J.D. Selindžera, kao i moj stariji brat, i osećala se frustrirano.

Nakon završene srednje škole 1996. zaposlila se najpre u studiju za pirsinge, zatim u salonu za tetovaže, pa u trgovini odećom, da bi se ponovno skrasila u Školi za izvođačku umetnost i tehnologiju BRIT u Krojdonu.

Sad već kao 16-godišnjakinja bila je sigurna da želi biti kantautorka. Svaki vikend nastupala je s Nacionalnim džez orkestrom mladih. I otpočela vezu sa sedam godina starijim Krisom. Veza nije potrajala dugo - tek devet meseci, ali je zato nastao njen prvi album 'Frank'.

S 18 godina unajmila je stan u Kamdenu s najboljom prijateljicom iz mladih dana Džulijet Ašbi, koja je i sama pričala kako je izgledao taj život.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

- Moja sećanja na taj stan su sjajna. Znala sam se ‘skameniti’ drogom, a Ejmi bi pekla pile u tri ujutru. Znalo je biti noći kad bih već bila u krevetu i čula nekakvo lupanje - pričala je. Ejmi je jednom novinarima odgovorila o čemu je bila riječ:

- To sam ja lupala glavom u zid. To više ne radim često.

Početkom 2005. tada 21-godišnja Ejmi upoznala je dve godine starijeg Blejk Filder Sivila. Imali su mnogo zajedničkog - i njemu su roditelji bili rastavljeni, bio je prepun tetovaža, buntovnik koji pije i puši travu.

O njihovoj kratkoj i intenzivnoj vezi pisale su i novine. Izdavačka kuća terala je Ejmi da snimi novi album i na kraju su nakon šest meseci prekinuli zbog prevelikog pritiska. On se vratio bivšoj, a Ejmi svom crnilu i depresiji.

U najtežem razdoblju života snimila je album 'Back to Black' s kojeg je većina pesama postala hit, uz najpoznatiju 'Rehab'. Prodaja se brojila u višestruko platinastim i dijamantskim tiražima. Uz producenta Marka Ronsona i novog menadžera Raja Kosberta, Ejmi Vajnhaus dosegla je apsolutnu svetsku slavu u 23. godini.

S 26 godina Ejmi je počela vezu sa sedam godina starijim rediteljem Regom Travisom. Ozbiljan i uspešan, nikad nije imao problema s drogama i pićem, pa se i Ejmi uz njega nakratko vratila urednom životu. Nažalost, nije dugo trajalo. Uskoro je počela po starom, što se videlo na njenom poslednjem koncertu u Beogradu 18. juna 2011.

Amy Winehouse
foto: Printscreen/Youtube

Ejmi nije bila u stanju stajati na nogama, a kamoli pevati. To je trebao biti početak njene turneje, koju su otkazali. Nekoliko nedelja kasnije preminula je. Pronađena je mrtva u svom stanu u Kamdenu. Nalazi su potvrdili da je pevačica umrla od trovanja alkoholom.

(Espreso / 24sedam.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.