Imao je najjači FALSET u istoriji POPA, tinejdžerke su se LJUBILE s njegovim posterom, a hobi mu je PRAVLJENJE DECE
Njegov privatni i ljubavni život su tek priča za sebe, Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs, Profimedia

heroji osamdesetih

Imao je najjači FALSET u istoriji POPA, tinejdžerke su se LJUBILE s njegovim posterom, a hobi mu je PRAVLJENJE DECE

Da budem iskren, nisam nikad brojao

Objavljeno: 13:38h
Dejan Katalina

Na prelazu iz detinjstva u adolescenciju i dečački idoli se menjaju. Više to nisu fudbaleri i superjunaci već muškarci koji se sviđaju ženama, isti oni kakvi i mi želimo da budemo kad odrastemo i opremimo se mišićima, pristojnom visinom i modernom garderobom. U mojoj mladosti, osamdesetih, idoli dečaka i ljubimci devojčica bili su članovi pop bendova, jer je muzika, uz film, bila najpopularnija zabava koja koketira sa umetnošću i nadnaravnošću, što je preduslov za potonju besmrtnost kao idealu kojem se teži (najčešće uzalud).

Morten Harket
foto: Profimedia

Jedan od muškaraca, koji danas sigurno ne bi prošao kao oličenje muževnosti i ženski san (pre bi njegov izgled budio sumnjičavost u vezi krevetske orijentacije), bio je Norvežanin Morten Harket, frontmen benda A-ha, koji je početkom osamdesetih egzistirao rame uz rame sa britanskim zvezdama - Duran Duran, Wham, Kaja Goo Goo... Trio iz Askera, sa juga Norveške, pojavio se pravo niotkuda, jer je Asker, za većinu Evropljana - "niotkuda", i ubrzo zaseo na top liste osvojivši najpre Evropu hitom "Take on me" 1985, a onda nastavio svoje osvajanje po celoj planeti s akcentom na Japanu. Bend je kod tadašnjih tinejdžerki izazvao histeriju pomalo nalik onoj kakvu su svojevremeno proizvodili Beatlesi. Kažem: nalik. Nijedna ženska histerija nije nikad bila ni nalik "bitlmaniji".

Morten Harket
foto: Profimedia

Morten je rođen 1959. godine u Kongsbergu, a odrastao je u Askeru u porodici oca uglednog lekara i majke koja je predavala ekonomiju. Imao je čak četiri brata, a legenda kaže da je od malih nogu pohađao časove klavira, te počeo da komponuje svoje pesme već sa četiri godine. U jednom intervjuu je objasnio da su mu uzori u detinjstvu bili Uriah Heep, Džimi Hendriks, Queen, Džoni Keš, Sajmon i Garfankl, Dejvid Bouvi i Džejms Braun. Nije jasno da li je počeo da ih sluša odmah sa četiri godine, kad je i počeo da komponuje, ili nešto kasnije, kad se definitvno ratosiljao ružne navike da dok svira klavir cucla cuclu.

Takoreći od najmanjih nogu, Morten je bio u bendovima, ali ostalo je zabeleženo, u istoriji muzike i biografijama na internetu, da je pre nego što je postao lider sastava A-ha bio i pevač u soul bendu Soldier Blue. Trojac A-ha, koji su pored Mortena činili i gitarista Pol Vaktar i klavijaturista Magne Furuholmen, osnovan je 14. septembra 1982., a momci su odmah po osnivanju spakovali kofere i uputili se u centar muzičke industrije kako bi izgradili karijeru - London!

Morten Harket
foto: Profimedia

Put do uspeha je trajao dve godine, a jednu celu su proveli u studiju producenta i muzičara Džona Retlklifa, koji će im kasnije postati jedan od menadžera. On je imao mašinu s popularnom igricom "Space Invaders" kojom su se članovi benda jedno vreme više bavili nego muzikom, ali ipak su uspeli da iznedre singl "Take On Me". Ova pesma snimljena je 1984, a godinu dana kasnije će postati ogroman hit i pomoći da se njihov debi album "Hunting High and Low" proda u gotovo 10 miliona kopija širom sveta, nakon čega su postali milioneri i praktično rešili egtistencijalna pitanja pre treće banke života.

Magazin "Bravo" oduševljeno je pozdravio novu muzičku senzaciju ustupivši Mortenu i drugarima naslovne stranice i postere, predosetivši da će njihova najbrojnija čitalačka populacija, tinejdžerke, oblepiti svoje zidove slikama lepih Vikinga novog doba. Što se i dogodilo. Neke su išle čak dotle da prvi poljubac uvežbavaju ljubeći Mortenovu fotku - u nakarminisana usta!

Morten Harket
foto: Printscreen

Svet je takođe mogao i da ih vidi i čuje uživo, jer je A-ha krenuo na turneju po planeti, prekidajući je maltene samo da bi snimili nove pesme, koje je diskografska kuća "Vorner" željno iščekivala od njih. Takođe, MTV i ostali muzički kanali po ceo dan su vrteli efektne spotove za "Take On Me" (za koji je reditelj Stivi Beron uradio kultni animirani spot u stilu crno-belog stripa) i "The Sun Always Shines on T.V." (spot sniman u gotičkoj crkvi u predgrađu Londona uz "učešće" na stotine obnaženih manekenki, tj. lutaka iz izloga radnji).

Morten Harket
foto: Printscreen

U principu, ovaj debi album je bio pravo malo savršenstvo. Imao je najmanje tri singla koji su postali evergrin hitovi, a odlično je funkcionisao i kao celina.

Morten se pokazao kao veoma kvalitetan pevač, čiji falset (visoki ton muškog glasa koji bojom i visinom oponaša ženski glas, a dobija se naročitom tehnikom pevanja pri čemu glas ide iznad prirodnog registra tonova za muški glas) je bio više nego prepoznatljiv i specifičan. Prema nekim procenama, Mortenov glas se proteže na cele tri oktave, a kad je upitan da prokomentariše ove tvrdnje, on se samo nasmešio i procedio: "Da budem iskren, nisam nikad brojao". Pored Mortenovog vokala, bend A-ha je bio karakterističan i zbog zvuka klavijatura za kojima je bio Magne Furuneštočudmnoprezime zvani Mags, koji nije bio baš kao Manzarek na orguljama, čak ni blizu, ali je svakako njegov doprinos zvuku grupe ostao vrlo upečatljiv i kao zaštitni znak i kao jači adut.

Morten Harket
foto: Profimedia

Opisujući svoju saradnju sa Mortenom, gitarista i koautor hitova benda Pol Vaktar je ispričao svojevremeno: "On je bio totalno drugačiji od mene. Sećam se, kad smo prvi put došli u London, Morten je spalio svu našu garderobu dok smo spavali i nabavio potpuno nove stvari - preobukao nas je. Pružao mi je samopouzdanje, ohrabrivao me da pričam sa ljudima i da se ne bojim da pokažem sve svoje kvalitete. Zapravo, Morten je bio jedini u Norveškoj koji je bio ambiciozan kao ja. Mislim da smo obojica imali veoma izražen ego! Svaki od nas je živeo u svom vlastitom svetu, dok je Magne bio sa obe noge na zemlji, duboko u realnosti; često je morao da posreduje između nas dvojice. Mislim da je tenzija koja je postojala između nas bila kreativna".

Bend je do 1993. godine objavio četiri studijska albuma, koji su bili sve jedan gori od drugoga. Poslednji, "Memorial Beach" iz 1993. godine bio je takav komercijalni neuspeh da je bend odlučio da se pod hitno rastane na neko vreme; možda i zauvek!

Morten Harket
foto: Profimedia

Slično kao nemačka pevačica Nena, Morten je nakon raskida sa bendom 1994. započeo solo karijeru pretežno pevajući na norveškom. Kao što je Nena zamenila internacionalni uspeh lokalnim, na maternjem jeziku, tim putem je krenuo i Morten, pa je skandinavsku karijeru negovao do sada. U međuvremenu se ponovo pridružio bivšim kolegama, tako da je od 1998. godine karijeru vodio na dva koloseka. Okušao se i kao glumac u nekoliko norveških ostvarenja, te kao voditelj - bio je domaćin Evrosonga 1996. godine u Oslu. Zanimljivo je da je Morten, zajedno sa dvojicom A-ha-kolega postao Vitez prve klase Kraljevskog norveškog reda Svetog Olafa za doprinos norveškoj muzici i kulturi.

Ali, zato...

... njegov privatni i ljubavni život su tek priča za sebe.

Banti Bejli u filmu 'Dolls' (1987)
Banti Bejli u filmu "Dolls" (1987)foto: Printscreen

Morten se od 1985. zabaljao sa britanskom glumicom Banti Bejli, koja je nakon raskida sa njim 1987. postala devojka Bilija Ajdola.

Morten Harket
foto: Printscreen

Simpatičnu plavušu je upoznao tokom snimanja spota "Take On Me" u kojem se ona pojavljuje.

Morten sa Banti u spotu za singl 'Take On Me'
Morten sa Banti u spotu za singl "Take On Me"foto: Printscreen

Neki tvrde da je s glumicom raskinuo zbog zgodne američke manekenke Patris Burki, s kojom je bio u vezi tokom 1987. godine.

Jedan od prijatelja manekenke, koja je, prema nekim podacima, umrla 1995. sa svega 37 godina, kaže da je Patris bila prelepa, ali luda taman koliko je lepa. Pošto je ostala bez novca, verovatno zbog trošenja na narkotike, čim je osetila da će je Morten ostaviti, odlučila je da njihovu priču proda medijima, zajedno sa njegovim slikama u ženskoj odeći koje je ona napravila. Kako bi je sprečio da to uradi, Mortenov menadžer ju je zaključao u kući, ali je ona pobegla kroz prozor u donjem vešu i zajedno sa slikama otišla u medije, uz poruku koju mu je poslala na taj način: "Nemoj da se za*ebavaš sa mnom, se*onjo!". Bio je to skandal koji se nije najbolje odrazio na Mortenov imidž u javnosti.

Sa lepom manekenkom Patris 1987.
Sa lepom manekenkom Patris 1987.foto: Printscreen

Krajem osamdesetih je odlučio da se skrasi, pa je 1989. oženio švedsku glumicu Kamilu Malmkvist sa kojom je bio u braku do 1998. godine. Imaju troje dece: Jakoba, Jonatana i Anu.

1 / 8 Foto: Printscreen

Ana je povukla na oca i postala poznata pevačica, te kao Tomine Harket snima svetski poznate hitove poput kolaboracije sa Alanom Vokerom u numeri "Darkside".

Mortenova ćerka Tomine tokom nastupa
Mortenova ćerka Tomine tokom nastupafoto: Printscreen

Sa devojkom, norveškom skijašicom Anom Mete Undlien dobio je ćerku Heni 2003. godine.

Pet godina kasnije opet je postao otac ćerke, ovog puta sa glumicom Inez Anderson, a ime deteta je Karmen Popi.

Morten Harket
foto: Profimedia

Poslednji album je objavio pre sedam godina, a 2021. godine postao je deo britanskog muzičkog rijalitija - "Pevač pod maskom".

Prema portalu Celebrity Net Worth njegovo bogatstvo procenjuje se na - 60 miliona dolara!

Bonus video:

00:06

ĆERKA ZDRAVKA ČOLIĆA UVEK JE SREĐENA I NOSI SKUPE KRPICE! Svi znaju da se zove UNA, ali ona ima još jedno IME i skroz je NEOBIČNO

(Espreso/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.