"Veče Betovena" 29. i 30.10. u Sali Beogradske filharmonije sa dirigentom Danijelom Rajskinom
Danijel Rajskin, Foto: Beogradska filharmonija, promo

Klasična muzika

"Veče Betovena" 29. i 30.10. u Sali Beogradske filharmonije sa dirigentom Danijelom Rajskinom

Koncerti pod naslovom "Veče Betovena" biće održani u Sali Beogradske filharmonije, kada će filharmoničare predvoditi dirigent Danijel Rajskin, biće održani u dva termina - četvrtak i petak 29. i 30. oktobara, saopštili su iz filharmonije.

Objavljeno: 17:12h

Kao solista nastupa Miroslav Pavlović, koncertmajstor Beogradske filharmonije, a nakon ovih koncerata, snimci izvođenja će se slušati u poštama, bankama, prodavnicama, vozilima, i na još mnogim mestima gde su prijatelji filharmonijske akcije "Muzika svuda".

"To je odlična inicijativa u kojoj Beogradska filharmonija sledi poznatu misao da se "nikad ne propušta dobra kriza, jer može postati prilika". Ali je takođe jako važno što Filharmonija održava muziku živom, jer za tango je potrebno dvoje, u našem slučaju to su publika i izvođači. Razmena emocija koja se dešava na koncertima ostaje zabeležena i na snimcima, a siguran sam da se ta energije može osetiti i ako našeg Betovena slušate u bankama, kancelarijama, prodavnicama, gde god da se publika nalazi", kaže stalni gostujući dirigent Danijel Rajskin.

Betovenova dela, kao i na svim koncertima u ovoj sezoni, izvodi smanjeni orkestarski sastav, što će biti posebno uzbudljivo na primeru čuvene Sedme simfonije.

Jedno od najboljih Betovenovih ostvarenja, koje je i sam autor smatrao svojom najizvrsnijom simfonijom, publika će čuti u zanimljivom aranžmanu i to za samo jedanaest instrumenata.

Posebno je interesantno da je sam Betoven učestvovao u izradi ovog aranžmana za dve oboe, dva klarineta, dva fagota, jednu trubu, dve horne, kontrabas i timpan. Ovoj kompoziciji prethode dve Romanse koje će izvesti Miroslav Pavlović kao solista zajedno sa svojim kolegama iz orkestra.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.