Počinje Guča ludilo: 10 najjačih srpskih trubačkih orkestara! (VIDEO)
Foto: Fonet

to sve grmi!

Počinje Guča ludilo: 10 najjačih srpskih trubačkih orkestara! (VIDEO)

Jug, istok, zapad, sever Srbije... Čije trube su ubedljivo najbolje?
Objavljeno: 17:48h

Sutra počinje 56. Sabor trubača u Guči - sinonim za dobar srpski provod, ma za ludilo!

U to ime "prelistavamo" najbolje trubačke sastave u Srbiji:

Prvi trubački orkestar osnovan je selu Goračići, u vreme Velikog rata, od strane braće Davidovića, Marka, Dragomira i Gligorija, a kada su im se pridružili Srećko Jolović i Dušan Dramlić, iz Guče, zatim braća Desimir i Borisav Perišić odmah po povratku sa Solunskog fronta, orkestar je kompletiran.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Fonet

U vreme održavanja prvog Sabora trubača, 1961. godine, Guča je bila mala varoš, sakrivena u brdima Zapadne Srbije. Iako je bila središte Sreza još od sredine 19. veka, život u njoj je tekao usporeno i monotono. Od svih ulica, samo su dve bile popločane i uređene i vreme prvog festivala.

foto: Damir Dervišagić

I u takvim uslovima, grupa mladih i školovanih ljudi dolazi na ideju da osnuje Sabor trubača. Toj ideji vlasti nisu bile mnogo naklonjene plašeći se srbovanja na Saboru, ali na sreću jedan od tadašnjih državnih funkcionera i sam je učestvovao u izradi programa za prvi sabor, pa im je pružio političku zaštitu.

U to vreme trubaštvo u Srbiji, pa i Guči, bilo je potpuno zamrlo. Rat je učinio svoje. Mnogi orkestri su ugašeni, a novi nisu osnivani. Niko nije očekivao da će taj maleni narodni sabor, upaliti prvu iskru renensanse narodnog trubaštva u Srbiji.

foto: Damir Dervišagić

Neka se i budućnost Sabora odvija po stihovima pesnika i osnivača manifestacije Branka V. Radičevića:

Sviraj trubo, svirala zadugo – za veselje i nizašta drugo.

Mi ćemo da vas pripremimo za predstojeći festival, i to sa najboljih 10 trubačkih orkestara!

foto: Damir Dervišagić

1. Orkestar Fejata Sejdića

Fejat Sejdić, čuveni trubač, šef istoimenog orkestra, višestruki pobednik Sabora trubača u Guči.

Svirao je sa svojim orkestrom i nekadašnjem predsedniku Francuske De Golu, princu Tomislavu Karađorđeviću, predsedniku dr Zoranu Đinđiću, Milu Đukanoviću, Mladiću, Arkanu, Ričardu Bartonu, majstoru roštilja - Leskovčaninu Dragi Buretu i mnogim svetski poznatim ličnostima, ali i tzv. ,,običnom svetu’’.

2. Orkestar Nenada Mladenovića iz Vranja

Najbolji orkestar 55. Dragačevskog sabora trubača. nenad Mladenović je inače sin čuvenog Ekrema Mamutovića koji je nekoliko puta osvajao prvu trubu Dragaćeva, a unuk Bakije Bakića koji je u Guči slavio pesmom koju ju je nekad pevala Koštana iz drame Borisava Stankovića, „More vrćaj konja Abdul Kerim-ago”.

Nenad se do 1996. godine prezivao Mamutović, po ocu Ekremu s kojim je svirao zajedno, ali su tada promenili prezime, a Ekrem i ime.

3. Orkestar Demirana Ćerimovića iz Vranja

Orkestar Demirana Ćerimovića, posle pobede 2007. godine u Guči prodefilovao je ulicama Vranja i svirao meraklijske pesme i čočeke u ime trijumfa.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.