KOLARČEVA ZADUŽBINA PRED GAŠENJEM - Dugovi se nakupili tokom pandemije, programi otkazani
Foto: Kurir

Dramatično

KOLARČEVA ZADUŽBINA PRED GAŠENJEM - Dugovi se nakupili tokom pandemije, programi otkazani

Beograd može ostati bez vrhunskog koncertnog prostora za klasičnu muziku, ugledne galerije, art bioskopa, škole stranih jezika, prostora za kreativne radionice i predavanja.

Objavljeno: 12:24h

Ukupan gubitak Zadužbine Ilije M. Kolarca od sredine marta do septembra zbog suzbijanja pandemije virusa Covid 19 biće 30 miliona dinara, a Kolarac je bio prinuđen da otkaže 160 programa, kaže direktorka Jasna Dimitrijević. Dimitrijević je za Tanjug rekla da bez pomoći gradske uprave i države postoji mogućnost da Kolarac prestane sa radom.

Ona je navela da Kolarac u ovom trenutku ima 50 zaposlenih i da se projektno finansira, a da oko 25 odsto budžeta čine sredstva koja dobija na konkursima i od sponzora i donatora, dok su 75 odsto prihodi od prodaje ulaznica i iznajmljivanja prostora za koncerte, radionice, predavanja, konferencije.

"Osim pomoći od 30.000 dinara za mart, april i maj, ne ostvarujemo prihod kojim možemo da pokrijemo ni zarade, ni poreze i doprinose, ni troškove objekta", kazala je Dimitrijević za Tanjug i dodala da još očekuje rezultate konkursa Ministarstva kulture i informisanja na koji su aplicirali.

Prema njenim rečima usled suzbijanja pandemije virusa Covid 19 Kolarac je ostao bez brojnih koncerata među kojima su nastupi Beogradske filharmonije i Sinfonijskog orkestra RTS.

___________________________________________________________________________________________

DONACIJE ZA OPSTANAK KOLARČEVE ZADUŽBINE MOŽETE UPLATITI OVDE:

Uputstvo za uplatu donacije:

Primalac: Zadužbina Ilije M. Kolarca

Račun primaoca: 160 – 321162 – 91

___________________________________________________________________________________________

"Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograd i Gitar art festival, koncerti iz ciklusa "Kolarac - tvoj svet muzike" odloženi su za jesen. Tu posebno ističem nastup Nemanje Radulovića koji je zakazan za 29. septembar i 1. oktobar i koncert pijanistkinje Jol Eum Son koji je predviđen 17. oktobara", kazala je Dimitrijević i dodala da je jedinio trajno rešenje za Kolarac u dogovoru sa gradskim vlastima oko sistemskog finansiranja.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl za Tanjug kaže da je zajedno sa Goranom Vesićem krajem prošle godine razgovarao sa direktorkom Kolarca o predlozima da se saradnja na neki način institucionalizuje.

"Ta pitanja su sada na organima upravljanja Kolarčeve zadužbine. Pretpostavljam da će se u rešavanje pitanja finasiranja Kolarca uključiti i nadležne institucije na republičkom nivou", kazao je Karl i dodao da će se većina gradskih muzičkih manifestacija kao što je Bemus održavati u sali Kolarca.

Bonus video:

espreso.co.rs/kurir/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.