Avišaj Koen ponovo u Beogradu - 27. aprila u Kombank dvorani
Foto: Andreas Terlaak

Džez

Avišaj Koen ponovo u Beogradu - 27. aprila u Kombank dvorani

Proslavljeni džez kontrabasista Avišaj Koen (Avishai Cohen) obeležiće 50. rođendan serijalom od 50 koncerata u 50 izabranih zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija, pa će ponovo nastupiti u Beogradu 27. aprila u Kombank dvorani, u organizaciji Doma omladine.

Objavljeno: 17:24h

Proslavljeni džez kontrabasista Avišaj Koen (Avishai Cohen) obeležiće 50. rođendan serijalom od 50 koncerata u 50 izabranih zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija, pa će ponovo nastupiti u Beogradu 27. aprila u Kombank dvorani, u organizaciji Doma omladine.

Umesto da se jednostavno upusti u turneju oko planete, Koen će na posebno dragim mestima, u kojima je održao nastupe od posebnog značaja za umetnički i lični razvoj, predstaviti osnovnu temu svog rada od početka do danas - muziku kao sredstvo ujedinjavanja ljudi, mimo kulturnih razlika. Prelazeći granice 50 zemalja on će porušiti prepreke, predstavljajući svoje pesme kao svojevrsni muzički “esperanto”.

foto: Promo

Kako je njegova muzika do sad obuhvatala razne žanrove - od džeza, popa i klasike do izraelskih i arapskih narodnih pesama, Koen je i saradnike birao sa svih strana sveta – od Bliskog Istoka, preko SAD, do Južne Amerike, a uvek sa istom porukom jedinstva među ljudima. Stoga projekat “50:50:50” povodom njegovog 50. rođendana prenosi dragoceni duh solidarnosti čovečanstva, koji je od samog početka definisao Koenovu muziku.

Koen je tokom dosadašnje karijere često pružao priliku mladim umetnicima u usponu, kao što je to nekad davno uradio Čik Koria (Chick Corea) za njega. O tome svedoči Koenova odluka da za tako specijalnu turneju angažuje muzičare sa kojima je davno nastupao, a koji su i sami postali značajni lideri svojih bendova i autentične zvezde: Šai Maestra (Shai Maestro) na klaviru i Marka Đulijanu (Mark Guiliana) na bubnjevima. Ovaj trio je snimio jedan od najboljih Koenovih albuma, “Gently Disturbed”, sa kojim je oduševio i publiku u Beogradu kada je prvi put svirao na Beogradskom džez festivalu 2008, a i ovoga puta biće okosnica koncertnog programa.

Koen je svojevremeno otvorio vrata talasu sjajnih džez umetnika iz Izraela, otišavši među prvima na školovanje u SAD. Današnja izraelska scena smatra se jednom od najinspirativnijih na svetu, sa celim nizom inovativnih umetnika od Omera Avitala do Anat Koen i dalje – njeni najbolji muzičari su iz godine u godinu sistematski predstavljani na Beogradskom džez festivalu, kao međunarodno najznačajnijem džez festivalu u Srbiji.

Upravo je BDŽF ključno doprineo široj evropskoj afirmaciji stvaralaštva Koena, lansirajući ga koncertom na Kolarcu 2008. godine među velike nove autorske nade savremenog džeza. Njegov sledeći koncert na BDŽF-u 2016. podigao je na noge prepuni Sava centar, pa nije ni čudo da je Koen lično zahtevao da Beograd bude obavezna stanica na njegovoj slavljeničkoj turneji, a Dom omladine Beograda organizator koncerta.

Koenova misija uvek je bila da inspiriše druge kreativne ljude kroz svoje umeće i česte saradnje, a turneja “50:50:50” daje mu priliku da rekapitulira dosadašnji rad, predstavljajući prethodna postignuća, sadašnji umetnički momenat u svojoj karijeri i buduće aspiracije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.