Veliki Cypress Hill na Exitovom Sea Star festivalu!
Foto: promo

bogovi repa i kod nas

Veliki Cypress Hill na Exitovom Sea Star festivalu!

Jedna od najvoljenijih hip-hop grupa u istoriji, Cypress Hill, najavljena je za Exitov Sea Star Festival koji će biti održan 22. i 23. maja u prelepoj laguni Stella Maris u Umagu!

Objavljeno: 12:35h

Kalifornijski bogovi repa, koji su ostavili neizbrisiv trag na savremenu muziku, imaju svoju zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih i neverovatnih 20 miliona albuma prodatih širom sveta. Oni su i prva su rep grupa koja je imala istovremeno čak dva albuma u prvih deset na američkoj top listi, od čega jedan i na samom vrhu! Multiplatinasti tiraži su ih odveli na najveće festivale sveta kao što su Lollapalooza, Coachella, Rock Am Ring, EXIT, Glastonbury ili Roskilde, na kojem su prošle godine svirali uz The Cure.

To im nije prvi put da dele binu s gitarskim bendovima, jer su Cypress poznati kao praktično jedina velika rep grupa koju obožava i alternativna i tvrđa rok i metal publika. Sarađivali su s rok ikonama kao što su Pearl Jam, Sonic Youth ili Slash, a nakon što su u više navrata išli na zajedničke turneje sa Rage Against the Machine, frontmen Cypressa, famozni B-Real je u protekle tri godine predvodio i supergrupu Prophets of Rage. Još moćniji uživo, ove godine će imati samo dva velika nastupa u Evropi, među kojima je i Sea Star, na koji donose šou u punoj, petočlanoj postavi, ujedno jedini u celoj kontinentalnoj Evropi, dok je drugi na dalekom Islandu. Oni će se pridružiti drugim zvezdama Sea Star festivala, kao što su Amelie Lens, Meduza, Dubioza Kolektiv, ali i ubistvena regionalna hip-hop postava koju predvode Vojko V, Klinac, Z++, Kuku$, Buntai i drugi.

foto: promo

Zaslužni za hitove “Insane In The Brain”, “Tequilla Sunrise”, “Rock/Rap Superstar“, “Hits From the Bong” i “I Ain’t Goin’ Out Like That”, Cypress Hill su snažno uticali na globalnu hip-hop scenu. Uvek neizostavni kao akteri popularne kulture, ova grupa je dobila i svoju epizodu u kultnoj seriji The Simpsons, njihovi hitovi se mogu čuti u superpopularnoj igri "Grand Theft Auto", ali i u filmovima i serijama kao što su “Fast & Furious“, „The Sopranos“, „Mr. Robot“, „The Wolf of Wall Street”, “Friday” i brojnim drugim. Ovi vizionari muzički su uzori svim velikim hip-hop i rep grupama koje su nastajale kasnije. Veliki Rage Against the Machine svojevremeno su izjavili da su slušali Cypress Hill dok su stvarali prvi album, a obradili su ih i na svojoj ploči “Renegades”. Istovremeno je član benda, DJ Muggs, zaslužan za megahit „Jump Around“ grupe House Of Pain.

Cypress Hill su ostavili neizbrisivi trag u muzičkoj istoriji kao začetnici “west coast” hip-hop zvuka, ali i kao muzički proroci koji su današnji, globalni uspon latino repa najavili još pre tri decenije. Njihov prvi singl “How I Could Just Kill A Man” bio je oličenje tvrdog gangsta repa koji je otvorio vrata za nadolazeći niz ikona kao što su 2Pac, Snoop Dogg i drugi. Ekscentričan zvuk i prilično neuobičajen izbor semplova inspirisao je i jedan novi, drugačiji hip-hop pokret na istoku koji će par godina kasnije proslaviti upravo Wu-Tang Clan.

foto: promo

Prvi album, “Cypress Hill”, objavljen 1991. odmah je postigao veliki uspeh, a prodaja je nadmašila sva očekivanja jer je postao dvostruko platinast, čime su ušli u istoriju kao prva latino grupa kojoj je to uspelo. AllMusic enciklopedija za prvenac kaže da je jedna od najviše kopiranih hip-hop ploča u istoriji, Source magazin ubrojao ga je među najbolje rep albume svih vremena, dok ga čuveni Rolling Stone drži među ključnim izdanjima 90-ih nazvavši ga inovativnim i angažovanim. Naslednik “Black Sunday” dosegao je trostruko platinasto izdanje sa 3,4 miliona prodatih ploča u Americi, a po izlasku se odmah našao na prvom mestu Billboardove liste 200 najboljih. U prve dve nedelje sa prodatih 261.000 ploča, postaje najviše rangiran nosač zvuka na hip-hop sceni u to doba. Na istoj listi se još uvek nalazio i njihov prvenac, pa su Cypress Hill postali prvi rep izvođači sa istovremeno dve pesme u top 10 mesta. Ponajviše je to zahvaljujući singlu "Insane in the Brain" koji je ostao upamćen kao jedan od najpoznatijih uvoda u old school hip-hop stvari.

Nakon prošlogodišnjeg spektakla koji su priredili Wu- Tang Clan, Sea Star Festival u 2020. diže lestvicu još više i dovodi Cypress Hill, hip-hop ikone čiji nastupi uživo mogu da zaljuljaju i nepregledne stadionske mase, baš kao i mirno more prekrasne lagune Stella Maris u Umagu. Četvrto izdanje Sea Star festivala održaće se 22. i 23. maja, uz žurku otvaranja 21. te oproštajnu žurku 24. maja 2020. Ulaznice se mogu nabaviti po promotivnoj ceni od 3.700 dinara, što predstavlja čak 40% uštede u odnosu na finalni iznos, a u prodaji su i VIP Gold ulaznice po ceni od 12.000 dinara, koje su dostupne na sajtu seastarfestival.com. Turistički paketi dostupni su putem zvanične turističke agencije festivala exittrip.org.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.