Velikom afričkom umetniku uništen muzički instrument na američkoj carini
Foto: Printscreen

Skandalozno

Velikom afričkom umetniku uništen muzički instrument na američkoj carini

Slavni korista Balake Sisoko uložio je protest carini SAD jer je nakon carinskog pregleda dobio svoj unikatni instrument kora - afričku harfu rastavljen na sastavne delove

Objavljeno: 11:24h

'Ovakvu, ručno izrađenu koru prosto je nemoguće zameniti,' izjavio je Balake Sisoko (Ballaké Sissoko), umetnik iz Malija.

Slavni muzičarzatražio je objašnjenje od zvaničnika carine SAD nakon što je našao svoju koru, zapadnoafrički muzički instrument koji ima sličnosti sa evropskom harfom, rastavljen u sitne delove nakon turneje po SAD.

Nakon dolaska u Pariz i otvaranja prtljaga, pronašao je cedulju od carinika koji su napisali da su otvorili kofer instrumenta radi inspekcije. Međutim, u poruci nije pisalo ništa o rasklapanju instrumenta samog.

U izjavi koju je objavio muzičar stoji:

"Žice. mostić i celokupni, delikatni i složeni zvučni sistem za pojačavanje zvuka rasklopljeni su. Čak i da sve komponente koje su rastavljene nisu oštećene, biće potrebno nekoliko nedelja da se kora ovog kalibra vrati u prethodno stanje rezonance. Ovu vrstu ručno izrađene kore nemoguće je zameniti.

U Maliju, džihadisti nam prete da će uništiti naše muzičke instrumente, odseći jezike pevača, i ućutkati veličanstvenu muzičku tradiciju Malija. A eto, ironično, američka carina je na svoj način uspela da uradi baš to."

Sisoko je savremeni majstor kore koji je postao slavan 1999 nakon što je objavio album "New Ancient Strings" sa drugim velikim koristom, Tumani Diabateom (Toumani Diabaté). Sledeće godine, on je objavio svoj samostalni debi album "Déli" na kojem se pojavljuje i njegova supruga, pevačica Mama Draba, između ostalih.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.