SEĆANJE NA JUGOSLOVENSKU LEGENDU: Otkrivena skulptura Davorinu Popoviću
Statua Davorina Popovića, Foto: Printscreen/youtube

sarajevo

SEĆANJE NA JUGOSLOVENSKU LEGENDU: Otkrivena skulptura Davorinu Popoviću

Autor skulpture Adis Fejzić kazao je da je Sarajevo specifičan grad, a Davorin je jedna od ključnih ikona sarajevske pop-rok muzičke škole

Objavljeno:

Prvi dan Trećeg internacionalnog festivala “Grad” u Klubu galerije Collegium artisticum u Sarajevu, otkrivena je skulptura muzičaru Davorinu Popoviću.

Art direktor festivala Ibrahim Spahić kazao je da će umetnici i publika slaviti jedinstvenu zajednicu umetnosti Sarajeva, obeležiti jubileje iz kulture i baštine BiH te upoznati vrhunske ansamble iz države i sveta.

Autor skulpture Adis Fejzić kazao je da je Sarajevo specifičan grad, a Davorin je jedna od ključnih ikona sarajevske pop-rok muzičke škole.

– On je jedno od imena koja su velikim muzičkim imenima bila uzor. Njegova vrednost i vrednost Indexa je zaista neprocenjiva – rekao je Fejzić.

Otkrivanju skulpture prisustvovao je i član benda “Indexi” Sinan Alimanović.

– Skulptura izgleda fantastično. Drago mi je da su ipak ukazali pažnju jednom velikom čoveku kakav je bio Davorin Popović koji je bio jedini lider Indexa, i ne samo Indexa, on je sve umetnike okupljao oko sebe – rekao je Alimanović.

Davorin Popović bio je frontmen legendarnih sarajevskih Indexa. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u ovom drugom sportu je bio jedan od najtalentovanijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Bio je kapiten Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njenog kraja 2001. godine, prenosi Expanzija.

BONUS VIDEO: DANIEL KOVAČ: Ko ima zanat, taj ima čemu da se nada (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Oslobođenje.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.