Dao je svetu REGE, učio ga da NE SAGINJE GLAVU i prerano OTIŠAO U LEGENDU: Bob Marli bi danas imao 72. godine (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Sve je stalo u 8 godina

Dao je svetu REGE, učio ga da NE SAGINJE GLAVU i prerano OTIŠAO U LEGENDU: Bob Marli bi danas imao 72. godine (FOTO) (VIDEO)

U predvečerje nastanka panka, kada aktuelni rok bendovi nisu imali skoro ništa od onog buntovnog i subverzivnog, 1973. godine Marli u Engleskoj, izdaje albume "Catch a Fire" i "Burnin'"... Ostalo je legenda!
Objavljeno: 14:43h

Ne bismo mnogo pogrešili kada bismo rekli da pre njega niko nije znao za rege! Znao je svakako, ali je on taj koji tu muziku sa rodne Jamajke učinio onim što ona danas jeste - globalno prepoznatljivim i popularnim muzičkim pravcem za koji svi znaju!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Robert Nesta Marli rođen je 6. februara 1945. godine u malom mestu Najn majl, na severu Jamajke.

Sve što je na globalnom planu uradio, sve ono zbog čega ga danas cenimo, volimo i poštujemo nastalo je u periodu od osam najintenzivnih godina njegovog života, između 1973. kad prvi put snimio album za britanskog izdavača i postao globalno slavan i prerane smrti 1981. godine.

Pre toga, do sredine šezdesetih, živeo je tipičan život mladića bez obrazovanja iz zemlje trećeg sveta i radio fizičke i pomoćne poslove. Jedno po čemu se od tog stereotipne životne slike izdvajao, bio je njegov, tada pop, bend Vejlers (Wailers), čije pesme su, iako nepoznate van Jamajke, bivale visoko pozicionirane na lokalnim top-listama.

foto: Profimedia

Krajem '60-ih i početkom '70-ih Marli otkriva Rastafarijanizam a njegov bend rege ritam. Ono što će nastati narednih 10 godina, upoznaće svet sa novim ritmom i muzikom i svim onim velikim globalnim političkim porukama po kojima će ostati zauvek zapamćen.

foto: Profimedia

U predvečerje nastanka panka, kada aktuelni rok bendovi nisu imali skoro ništa od onog buntovnog i subverzivnog, 1973. godine Marli u Engleskoj, izdaje albume "Catch a Fire" i "Burnin'".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.