SMRT BELOG MARKOVIĆA OGROMAN GUBITAK: Bio je najpoznatiji Lajkovčanin, tamo je živeo i stvarao
Radovan, Foto: Printscreen/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

poslednji pozdrav legendi

SMRT BELOG MARKOVIĆA OGROMAN GUBITAK: Bio je najpoznatiji Lajkovčanin, tamo je živeo i stvarao

Ovo je saopštila Opština Lajkovac, koja je, sa Gradskom bibliotekom 2013. godine objavila sabrana dela znamenitog sugrađanina.

Objavljeno:

Iznenadna smrt uglednog književnika Radovana Belog Markovića, predstavlja veliki gubitak za srpsku kulturnu scenu i za Lajkovac, u kom je živeo i stvarao.

- Najpoznatiji Lajkovčanin, kojeg su sugrađani jednostavno zvali Književnik, u svojim delima ovekovečio je rodne Ćelije, Lajkovac, reku Kolubaru i “belo” Valjevo, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. septembra prošle godine, na Dan varošice. Vreme i mesto sahrane pisca Radovana Belog Markovića biće naknadno saopšteni.

Ovo je saopštila Opština Lajkovac, koja je, sa Gradskom bibliotekom 2013. godine objavila sabrana dela znamenitog sugrađanina. Jula 2021. godine, organizovano je jedinstveno književno veče povodom pola veka bogatog spisateljskog rada Radovana Belog Markovića, na starom železničkom mostu preko Kolubare, u selu Ćelije, u kom je rođen, nedaleko od Lajkovca. Tada je predstavljeno i njegovo poslednje delo “Stojna vetrenjača”. U više navrata, Gradska biblioteka i Opština bili su pokrovitelji i organizatori naučnih skupova posvećenih stvaralaštvu Radovana Belog Markovića.

U sredu, kasno popodne Belom Markoviću iznenada je pozlilo. Odmah je prebačen u valjevsku bolnicu, ali napori lekara da mu spasu život, na žalost, bili su uzaludni.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.