Igor Marojević dobio nagradu MEŠA SELIMOVIĆ za knjigu o JASENOVCU: Tema je opsesivna jer je ekstremna
Marojević je kazao da je Jasenovac drugačiji od svih stratišta jer tamo nije bilo prilike za konflikt, Foto: Promo

nagrada

Igor Marojević dobio nagradu MEŠA SELIMOVIĆ za knjigu o JASENOVCU: Tema je opsesivna jer je ekstremna

O najboljem delu iz pera domaćeg autora, objavljenom u prošloj godini, odlučivao je veliki žiri u kojem je 59 istaknutih književnih kritičara

Objavljeno:

Književnik Igor Marojević dobitnik je 33. Književne nagrade „Meša Selimović“ za roman „Ostaci sveta“, saopštio je osnivač nagrade Večernje novosti.

O najboljem delu iz pera domaćeg autora, objavljenom u prošloj godini, odlučivao je veliki žiri u kojem je 59 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara, različitih generacija i zagovornika različitih književnih poetika.

Na drugom mestu po broju glasova našla se „Tamna pučina“ Dragana Stojanovića, a na trećem „Kritički opisi“ Marka Nedića.

U nagrađenom romanu Marojević pripoveda o Jasenovcu, o zločinima obe strane u Španskom građanskom ratu, o Blajburgu, Srebrenici, a sve to se dešava za vreme NATO agresije na Jugoslaviju. I sve je prikazano iz ugla i žrtvi i dželata.

Govoreći u Sputnjiku povodom romana „Ostaci sveta“, Marojević je kazao da je Jasenovac drugačiji od svih stratišta jer tamo nije bilo prilike za konflikt, da je jedna strana kontrolisala sve, iživljavala se i pravila neku vrstu „patološke osvete zbog nekih nepodopština iz dveju kraljevina“.

Dok sam pisao o Jasenovcu, toliko sam bio ’ušao‘ u taj užas koji me je privukao po ljudskim ispoljavanjima u najnegativnijem, zverskom smislu, da sam hodajući ulicama kad bih video neku baraku pomišljao: Da li sam u Logoru 3 ili 4? Tema je opsesivna jer je ekstremna i pretpostavljam da je bilo dosta ljudi koji su pisali o Jasenovcu ali su odustali“, kazao je tom prilikom Igor Marojević.

Nagrada „Meša Selimović‘ sastoji se od plakete – reljefa sa likom pisca, povelje i novčanog iznosa.

Bonus video:

(Espreso/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.