U PRODAJI JE NOVA KNJIGA SLOBODANA ŠIJANA ''PISCI U BIOSKOPU''
Foto: Đorđe Bajić/wikimedia commons/Medija centar Beograd

nova knjiga

U PRODAJI JE NOVA KNJIGA SLOBODANA ŠIJANA ''PISCI U BIOSKOPU''

Antologija „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“ donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma. U knjizi se nalaze tekstovi Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić i drugih.

Objavljeno: 16:01h

U izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika objavljena je nova knjiga našeg istaknutog filmskog stvaraoca Slobodana Šijana. Antologija „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“ donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma. U knjizi se nalaze tekstovi Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić i drugih. Na gotovo 500 stranica, antologija „Pisci u bioskopu“ sadrži pripovetke, odlomake iz romana, dnevničkih ili memoarskih zapisa, novinske članke i druge tekstove u kome pisci, novinari i filmski stvaraoci, iz različitih uglova, daju svoje viđenje sedme umetnosti od njenih početaka pa sve do danas.

O razlozima nastanka ove antologije, Šijan je rekao: „Činilo mi se da kritike i eseji daju uvid u naše promišljanje filma, da istorija uspostavlja hronologiju i utvrđuje činjenice, ali da nekako ostajemo uskraćeni za mogućnost da osetimo interakciju filma i naše sredine, način na koji je film menjao tu sredinu i naše ljude. Uvek sam verovao da je doživljaj filma podjednako vredan kao neki doživljaj iz stvarnog života i da zavređuje da se o njemu piše kao o sastavnom delu životnog iskustva. A onda sam postepeno otkrivao da takvih tekstova u našoj književnosti ima više nego što sam mislio. Počeo sam da ih prikupljam, a to je rezultiralo i nastankom ove knjige.“

Antologija je podeljena na dva dela. Knjiga prva, „Do završetka Drugog svetskog rata“, obuhvata segmente: „Pre filma“, „Otkrovenje“, „Ubrzanje, smeh i smrt“, „Avangarda i film na hartiji“, „Tišina je mrtva“ i „Doviđenja u sledećem ratu“. Knjiga druga se fokusira na tekstove nastale nakon Drugog svetskog rata i obuhvata segmente: „Nova vlast“, „Crno i belo“, „Mala istorija bioskopa“, „Susjedi u kinu“ i „The Long Goodbye“. Urednici ovog izdanja su Miroljub Stojanović (FCS) i Petar V. Arbutina (SG), dok je za dizajn bio zadužen Andrej Dolinka.

Iz predgovora Slobodana Šijana: „Ako budete čitali ovu antologiju redom, onako kako su tekstovi poređani,od prvog prema poslednjem, dobićete najbolju predstavu o onome što sam želeo njome da postignem, a to je: da pokažem sve bogatstvo naše književnosti o filmu, tom fenomenu koji je svojom pojavom izmenio svet, ali je manje poznato u kojoj meri je njegovo prisustvo u ovoj sredini ostavilo traga u našoj literaturi. Pritom, ovo nije antologija eseja o filmu ili filmskih kritika. Ovo je izbor proze, pripovedaka, odlomaka iz romana, dnevničkih ili memoarskih zapisa poznatih i manje poznatih pisaca i filmskih stvaralaca, a tu i tamo se potkrao i po neki esej ili novinski članak, tek da dopuni ovu fascinantnu književnu istoriju naših filmskih doživljaja.“

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.