Književniku Milošu Jankoviću nagrada „Povelja Morave“
Književniku Milošu Jankoviću danas je uručena četvrta nagrada ove godine – „Povelja Morave“, Foto: Adligat

ukazana čast

Književniku Milošu Jankoviću nagrada „Povelja Morave“

Janković je objavio više od 80 knjiga, a poznat je i kao izuzetan organizator i državni službenik. U više navrata, Janković je bio urednik, glavni urednik, glavni i odgovorni urednik, kao i komercijalni i generalni direktor u više izdavačkih preduzeća, poput Nolit, BIGZ, Sloboda, Prosveta, Beoštampa i dr

Objavljeno:

Književniku Milošu Jankoviću (1963), članu osnivaču Udruženja Adligat, istaknutom pesniku mlađe generacije koji u ovoj godini obeležava tridestpetogodišnjicu od objavljivanja prvog dela, danas je uručena četvrta nagrada ove godine – „Povelja Morave“. Nagradu dodeljuju Udruženje književnika Srbije i Književno društvo „Mrčajevci“ tokom Mrčajevačkih susreta.

Janković je u ovoj godini najnagrađivaniji srpski književnik, kome su u prethodnih devet meseci već uručene Vukova nagrada za trajan doprinos srpskoj kulturi, nagrada Pečat varoši sremskokarlovačke i nagrada Vojislav Brković. Janković je do sada nosilac 27 nagrada i priznanja, između ostalog i Povelje zahvalnosti Udruženja Adligat koja mu je uručena na Svečanoj Skupštini Udruženja održanoj u SANU.

1 / 4 Foto: Adligat

Janković je objavio više od 80 knjiga, a poznat je i kao izuzetan organizator i državni službenik. U više navrata, Janković je bio urednik, glavni urednik, glavni i odgovorni urednik, kao i komercijalni i generalni direktor u više izdavačkih preduzeća, poput Nolit, BIGZ, Sloboda, Prosveta, Beoštampa i dr.

Član je Udruženja književnika Srbije, u statusu istaknutog samostalnog umetnika i zamenika predsednika ovog udruženja. Od Jankovićevih knjiga naročito su zapažana zbirke poezije „Nebesnik“ i „Žrtvenik“ u kojoj je na pesnički izvanredan način opisao stradanja u Holokaustu, a ta knjiga je prevedena i na hebrejski i engleski jezik. Nedavno je tekst o ovom srpskom književniku objavio ugledan portal u Alžiru, dok se njegova poezija upravo prevodi na indonežanski jezik.

Jedan je od osnivača Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, gde je njegovim angažovanjem potpomognuta nabavka pisama Nikole Tesle i kralja Milana Obrenovića, ali i otvaranje Odeljenja za digitalizaciju materijala koji se nalaze u Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti u ovom udruženju. Zbog značajnog angažovanja, 2018. godine u Adligatu mu je uručena Povelju zahvalnosti, na Svečanoj Skupštini održanoj u SANU.

Janković je svoj bogat legat poklonio Adligatu. Između ostalog, prepisku sa Danilom Kišom, Milovanom Danojlićem i drugim velikanima. Janković se značajno angažovao da unapredi rad mnogih udruženja i kulturnih projekata, a u više navrata je isticao da smatra kako su aktivnosti Adligata „od najveće važnosti za srpsku kulturu“.

Povelju Morave su ove godine dobili i Bratislav Milanović i Ranko Preradović iz Republike Srpske. Članovi žirija su bili Milovan Vitezović, Srba Ignjatović, Radomir Andrić i Zorica Arsić Mandarić i Lune Levajac. Zaključno sa 2020. godinom na pesničkoj steni koja je podignuta 2007. godine naćiće se upisano 42 imena dobitnika od toga 23 domaća, među kojima su imena 6 predsednika Udruženja književnika Srbije i 19 inostranih pesnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Adligat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.