Vlada nije pomogla kulturi, nego joj je i uzela 2,7 milijardi dinara
Foto: Dragan Kadić

budžet

Vlada nije pomogla kulturi, nego joj je i uzela 2,7 milijardi dinara

Ionako najmanja izdvajanja za kulturu u celoj Evropi i u celoj bivšoj Jugoslaviji, Vlada Republike Srbije je sada umanjila za 2,7 milijardi dinara ili 21% od prvobitno planiranih 13,28 milijardi dinara, ili u evrima 83,4 miliona evra. Sada je i ta vrlo skromna suma smanjena za petinu.

Objavljeno: 17:59h

Vlada Srbije je rebalansom budžeta predvidela 5,1 milijardu evra na ime ekonomske pomoći za saniranje posledica koronavirusa, ali ne samo što nije izdvojila ni dinara za sektor kulture i za samostalne umetnike, nego je i budžet resornog ministarstva smanjila za 2,7 milijardi dinara u odnosu na početak godine, saznaje portal Nova.rs.

Brojna umetnička udruženja još su u martu, malo nakon što su ustanove kulture zatvorene, a programi i javne manifestacije otkazani, apelovali na Ministarstvo kulture i Vladu Srbije da se pronađe rešenje i pomogne umetnicima koji u datim okolnostima ne mogu da rade, što znači i da su egzistencijalno ugroženi.

Ministarstvo kulture je, pozivajući se na praksu u drugim državama, predložilo Vladi Srbije da se samostalnim umetnicima pomogne sa 30.000 dinara mesečno u naredna tri meseca i čekao se odgovor. Međutim, Vlada je uredbom o rebalansu budžeta predvidela pomoć od 5,1 milijardu evra sa ciljem da se saniraju posledice epidemije koronavirusa u Srbiji, ali ni dinar nije opredeljen za kulturu, pa ni za samostalne umetnike.

Na našu konstataciju da to zvuči kao da se Vlada time oglušila o njihov predlog i na pitanje da li će ponovo reagovati novim predlogom, u Ministarstvu kulture i informisanja navode:

“Na stanovištu smo da samostalni umetnici, kao i svi drugi građani u različitim društvenim oblastima koji usled pandemije virusa kovid-19 nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoje poslovne aktivnosti, treba da budu obuhvaćeni merama državne pomoći. Prvim krugom mera ekonomske pomoći koje je donela Republika Srbija nisu obuhvaćeni samostalni umetnici, što ne znači da će tako ostati i u budućnosti. U komunikaciji sa kolegama iz Vlade Srbije dobili smo uveravanja da ta odluka nije konačna i da postoji razumevanje za status samostalnih umetnika koji su zbog pandemije ostali bez primanja. Nepobitno je da će se Ministarstvo kulture i informisanja maksimalno potruditi da samostalni umetnici u ovoj teškoj situaciji u kojoj se našao čitav svet ne budu diskriminisani na bilo koji način”.

Od mogućnosti da se (samostalnim) umetnicima pomogne iz budžetskih rezervi čini se da, bar za sada, nema ništa. Štaviše, u Ministarstvu potvrđuju i da je budžet za kulturu sada, posle rebalansa, još manji.

“Ministarstvo kulture predložilo je Vladi modalitet za pomoć samostalnim umetnicima, a to je da ona bude u okviru ekonomskih mera koje sprovodi država. Usvojenim rebalansom, budžet Ministarstva manji je za više od 2,7 milijarde dinara u odnosu na početak godine. Smatramo da bi deo od tog iznosa trebalo izdvojiti za samostalne umetnike, a to je, prema gruboj računici oko 213 miliona dinara odnosno oko sedam odsto od onoga za koliko je Ministarstvu smanjen budžet. Duboko svesno činjenice da je pandemija pogodila mnoge slojeve društva i da svima treba pomoći u skladu s mogućnostima, Ministarstvo kulture i informisanja mišljenja je da tih sedam odsto ne bi bio preveliki teret za budžet države – navode iz resornog ministarstva.

Ni raspodela preostalog novca u kasi ministarstva (na primer, da se za isplatu pomoći umetnicima iskoristi novac predviđen za međunarodnu saradnju ili putovanja umetnika jer njih, svi su izgledi, u dogledno vreme neće biti) trenutno se ne čini izvesnim.

“O tome je teško govoriti u ovom trenutku, imajući u vidu da trenutno ne postoji način na koji bi Ministarstva kulture i informisanja “tehnički” izvršilo takvu vrstu plaćanja. Podsećamo na činjenicu da samostalnim umetnicima doprinose uplaćuju lokalne samouprave, a ne Ministarstvo kulture i informisanja, ali da je Ministarstvo svesno da je i pored formalnih izostanaka ono organ kome reprezentativna udruženja treba da se obrate u ovakvim situacijama – navode iz kabineta ministra Vladana Vukosavljevića i dodaju da je “komunikacija Ministarstva sa reprezentativnim udruženjima i u redovno i u vreme vanrednog stanja na zadovoljavajućem nivou”.

Dešavalo se ranije da Ministarstvo pojedine probleme u svom sektoru rešava i diskrecionim davanjima, ali u Vlajkovićevoj kažu da to sada nije opcija iz najmanje dva razloga.

“Pojedinačna, odnosno kako ste ih nazvali ‘diskreciona’, davanja nisu način na koji Ministarstvo u ovoj situaciji može da pomogne samostalnim umetnicima, većim delom iz pravno-formalnih, a manjim delom iz suštinskih razloga, s obzirom na to da samostalni umetnici nisu jedini deo srpske kulture koji je oštećen pandemijom, te da imamo obavezu i prema ustanovama kulture, kulturnim poslenicima, učesnicima na konkursima Ministarstva i mnogim drugim akterima na kulturnoj sceni. Pored pomoći samostalnim umetnicima, jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja jeste očuvanje konkursa, budući da je to mnogim ustanovama, pojedincima i manifestacijama jedini način finansiranja”, objašnjenje je iz Ministarstva kulture.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.