Pešaci, sklonite se iz biciklističke staze
Foto: Espreso

saobraćajna kultura

Pešaci, sklonite se iz biciklističke staze

Pešaci u Srbiji veruju da saobraćajna pravila za njih ne važe - ali to nije tačno.

Objavljeno: 20:47h

Mnogi gradovi u Srbiji u skorije vreme dobili su biciklističke staze, i tek će ih dobijati, jer preporuka Evropske Komisije da se cela Evropa u što većoj meri preorijentiše na bicikl kao zdravo prevozno sredstvo važi i za nas. Ali, kako u praksi izgleda voziti se biciklom u srpskim gradovima? Reklo bi se da pešaci ne mare za to da ustupe deo svog prostora biciklistima.

Ma, kome ti kažeš da se skloni
Ma, kome ti kažeš da se sklonifoto: Printscreen

Biciklisti koji žele da koriste biciklističke staze za odlazak na posao, u nabavku ili za rekreaciju u našim gradovima svakih nekoliko metara moraju da se zaustavljaju, da upozoravaju, mole pešake, svađaju se, objašnjavaju pešacima da su ušli u prostor koji nije njima namenjen.

Čak i kada su staze odvojene i biciklisti imaju svoju dvosmernu stazu, a pešaci podjednako širok prostor za sebe, pešaci ipak bezbrižno šetaju i pešačkom i biciklističkom stazom.

Nadamo se da će ova novina uspeti da dopre do svesti naših ljudi na manje bolan način, bez plaćanja kazni. U ime svih biciklista, ljubazno vas molimo: dame i gospodo pešaci, sklonite se iz biciklističkih staza.

O odnosu vozača prema biciklistima pisaćemo nekom drugom prilikom.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.