PSIHOTEKA: Psihološka vežbanka za sve koji se osećaju teskobno tokom izolacije
Foto: pexels/Andrew Neel

samopomoć

PSIHOTEKA: Psihološka vežbanka za sve koji se osećaju teskobno tokom izolacije

Tim psihologa iz Crne Gore udružio je snage u volonterskom projektu sa jednom crtačicom stripova i nastala je nevelika ali korisna elektronska brošura za jačanje ličnih snaga, koju možete koristiti besplatno

Objavljeno: 18:47h

Pandemija korona virusa nije ni blizu svog kraja a već uveliko ostavlja nezamisliv trag. Mere zaštite i prevencije koje se sporadično donose, izolacije i zabrane kretanja različito deluju na svakog od nas. Jedina konstanta u svom tom moru nepredvidivosti i nepoznatog jeste da traga i posledica ima. Od toga da li vodimo dovoljno računa da smanjimo izloženost korona virusu, preko pravilnog održavanja fizičke distance, pa sve do konstantnog stresa usled promene načina života, posla, međuljudskih odnosa. Psihoteka je tu da – na svoj način – svakome od nas pomogne da te posledice ne budu (koliko je to moguće) znatne i negativne.

Šta je tačno Psihoteka?

Zombijana
Zombijanafoto: Facebook

Za ovaj projekat smo čuli od Zombijane, talentovane devojke koja se psiholozima pridružila kao dizajner i koja je celu priču iznela na sebi svojstven način. Psihoteka je grupa vežbi i preporuka, osmišljena od strane grupe psihologa, dostupna potpuno besplatno u PDF formatu koji možete preuzeti sa ovog linka. Zbirka je osmišljena kao vid pomoći da se lakše nosimo sa izazovima koje izolacija i sve ovo oko korona virusa izazivaju. Jer, svi smo u ovome zajedno, ali nam je na različite načine teško. I, kako u uvodu Psihoteke stoji:

„Strah je OK, anksioznost i tuga su OK, pa i dosada i svejednoća su takođe OK, jer to su normalni odgovori na “nenormalnu” situaciju!“

U zbirci Psihoteka, pored seta vežbi, naći ćete i korisne afirmacije, posebne dozvole, praktične savete kao i jednu nevidljivu podršku i poruku da nismo sami.

Ako vama ili nekome koga znate treba pomoć ovog tipa i mislite da vam može koristiti, preuzmite zbirku vežbi sa linka, podelite vest o tome sa prijateljima, nađimo se jednim drugima u nevolji, baš kao što su to uradile autorke:

Jevrosima Pejović – Savjetovalište ImaGo

Mina Gazivoda – PsihoplaneTA

Branka Nikočević – NVO Autentik

Milena Žujović – Motivator – Psihološki centar

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.