UMRO RADOMIR MIĆUNOVIĆ! Bio je vrlo značajan ZA SVE NAS
ilustracija, Foto: Facebook/Književni klub Mala ptica

tuga

UMRO RADOMIR MIĆUNOVIĆ! Bio je vrlo značajan ZA SVE NAS

Mićunović je u svetu književnosti bio prisutan skoro šest decenija

Objavljeno:

Preminuo je književnik Radomir Mićunović (1940) jedan od najboljih srpskih enigmatičara i sportskih novinara i počasni član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" kojem je ostavio legat sa šest hiljada knjiga.

Mićunović je u svetu književnosti prisutan skoro šest decenija, a za sobom je ostavio delo uokvireno u pedeset publikacija. Bio je značajan pisac za decu i odrasle, pesnik, prevodilac, književni kritičar, esejista, šahista i novinar. Diplomirao je jugoslovensku i opštu književnost na Univerzitetu u Beogradu. Radio je kao novinar "Borbe" a petnaest godina je bio glavni i odgovorni urednik lista "Eho". Postao je poznat po posebnoj formi aforizama o šahu, poznatim kao "šahorizmi".

Prevođen je na mnoge jezike, između ostalog na slovački, makedonski i slovenački, dok je njegova knjiga za decu "Album zverinja" postala bestseler u Češkoj rasprodat u 40.000 primeraka za svega tri dana. Zastupljen je u mnogim antologijama i čitankama za osnovnu školu, objavljivao je u svim poznatijim listovima i časopisima. Dobitnik je važnih priznanja, među kojima se ističu nagrade "Ivo Andrić", "Radoje Domanović" i "Pečat varoši sremskokarlovačke". Na "Susretima" u Bajinoj Bašti, sa tri zlatne medalje, bio je proglašen za najuspešnijeg enigmatu Srbije. Bio je član uprave Udruženja književnika Srbije.

Predsednik Adligata, Viktor Lazić, kaže:

- Ne verujem da ima čoveka u Srbiji koji nije popunjavao anagrame, rešavao slovne ili slikovne rebuse koje je osmislio Radomir Mićunović, ali je malo onih koji su znali da je upravo ovaj čovek bio njihov autor. Bio je previše skroman i svoje zasluge nije isticao. Između ostalog, Mićunović je među prvima podržao Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja. Iz duše i bez interesa verovao je i borio se za našu ideju. Ima dobrih ljudi čije je delo važno, a koji nisu dovoljno poznati široj javnosti. Kada je osetio da mu zdravlje značajno popušta, poklonio nam je celu svoju biblioteku i arhivu. Kada smo iznosili poslednju kutiju, na samim vratima, zamolio me je da budem dobar prema knjigama zato što su one kao živa bića: imaju svoju sudbinu, svoj nastanak, svoj život, svoj nestanak. Ceo život je posvetio književnosti i knjizi i Srbija bi za to trebalo da mu bude zahvalna.

Aforizmi

Kome da pogledam u lice, kada su mi sve okrenuli leđa?

Sizif na Olimpu je trijumf uzaludnosti.

Šahorizmi

Izgubio sam partiju i sada sam vanpartijac.

Zalutala dama je lak plen.

Mat je atentat na krunisanu glavu.

Kompjuteri će jednog dana matirati čovečanstvo!

Dama se najlakše osvaja prefinjenim potezima.

Drevna igra samo potvrđuje primere iz istorije - kraljica najradije koketira sa oficirima.

Pešaci najkrupnije korake čine na početku puta.

Jedino pioni ne smeju da nazaduju.

Kada se dobar konj ritne, i kraljevi padaju.

Džentlmeni objavljuju šeh, a barabe kidišu na damu bez objave!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Adligat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.