Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma u Centru za savremenu književnost
Foto: Promo

NAJAVA

Ko je prvi počeo? Istoričari protiv revizionizma u Centru za savremenu književnost

U utorak, 25. septembra od 19h, učestvuju Dubravka Stojanović i Tvrtko Jakovina

Objavljeno:

U okviru tekućeg projekta "KO JE PRVI POČEO? - Istoričari protiv revizionizma" KROKODILov Centar u utorak 25. septembra od 19 sati s ponosom predstavlja razgovor dvoje najistaknutijih regionalnih istoričara i članova Radne grupe ovog projekta - Dubravke Stojanović iz Beograda i Tvrtka Jakovine iz Zagreba.

Projekat "KO JE PRVI POČEO? - Istoričari protiv revizionizma" pokrenut je kao odgovor pa i aktivan bunt relevantnih istoričara iz svih zemalja regiona na talas revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama što naročito snažno obuhvata obrazovne sisteme i programe. Današnja deca se u školama, a najviše kroz časove istorije, podučavaju da prve komšije doživljavaju kao neprijatelje i suštinski pripremaju za neke nove buduće ratove.

Vođen u ime multiperspektivne istorijske građe a protiv uskogrudosti surevnjivih i autoviktimizujućih istorijskih narativa, dominantnih u regionu, ovaj projekat stoji u sinergijskom odnosu s ranijim KROKODILovim projektom Jezici i nacionalizmi i posledičnom Deklaracijom o zajedničkom jeziku koja je prošle godine doslovno potresla region.

BONUS VIDEO: Beogradska Filharmonija u Muzikferajnu Graca

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.