ŠTA TREBA UBACITI, A ŠTA IZBACITI IZ ŠKOLSKE LEKTIRE? Pitali smo srpske đake šta ih nervira, a šta su njihovi favoriti (VIDEO)
Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

ESPRESO ANKETA

ŠTA TREBA UBACITI, A ŠTA IZBACITI IZ ŠKOLSKE LEKTIRE? Pitali smo srpske đake šta ih nervira, a šta su njihovi favoriti (VIDEO)

Iz perspektive književnika, današnji pristup obradi školskih lektira je potpuno pogrešan i to je ono što najviše odbija mlade od knjige

Objavljeno:

Iz perspektive književnika, današnji pristup obradi školskih lektira je potpuno pogrešan i to je ono što najviše odbija mlade od knjige. Pored toga roditelji čine medveđu uslugu svojoj deci, prepričavajući im lektire ili pronalazeći ekranizovane verzije.

Lektira je oduvek predstavljala najomraženiji deo obrazovanja mlađim osobama. Šta bi trebalo ubaciti ili izbaciti iz školske lektire, kako bi se situacija promenila?

Popis srednjoškolskih knjiga nije se menjao već 20. godina.

Uživanje u književnim delima u modernom 21. veku, potisnuto je i nažalost stavljeno u drugi plan. Zaboravlja se da je doživljaj književnog dela, poput doživljaja muzičke kompozicije ili dobre slike. Zbog svega ovoga nabrojanog, lektira danas mnogim učenicima prestavlja noćnu moru.

Pitali smo Beograđane šta po njihovom mišljenju treba ubaciti, a šta izbaciti iz školske lektire? Ovo su neki od odgovora.

Postoje neke knjige starije dosta, možda bi njih trebalo izbaciti, zato što su previše teške za taj uzrast. Recimo, 'Antigona' koja se uči u prvom razredu srednje škole. To je dosta teško. Trebalo bi možda ubaciti neka modernija dela iz 20. veka.

Što se mene tiče, mislim da nijedna knjiga ne bi trebala da se izbaci, jer su sve korisne.

U nastavku pogledajte video i preostale izjave na temu - šta ubaciti, a šta izbaciti iz školske lektire?

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(M. S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.