DINOSAURUS FRENKI U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE! Umetnica Hana Dujmović za ESPRESO - IMA JASNU PORUKU (FOTO)
Dinosaurus Frenki u Sarajevu, Foto: Hanna Dujmović

dinosaurus frenki

DINOSAURUS FRENKI U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE! Umetnica Hana Dujmović za ESPRESO - IMA JASNU PORUKU (FOTO)

Skulpturom dinosaurusa od ćumura koji će se vremenom blago ljuštiti sa forme smo želeli da vizuelno doprinesemo poruci izumiranja, nestajanja

Objavljeno: 13:50h
Ana Klikovac

U Sarajevu ispred Istorijskog muzeja BiH je 27. oktobra predstavljena impresivna i nesvakidašnja skulptura dinosaurusa, po imenu Frenki, napravljenog od ćumura. Skulptura dinosaurusa je deo globalne kampanje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) o štetnim efektima subvencija za fosilna goriva na ljude i planetu.

Glavna poruka kampanje je da je čitava vrsta dinosaurusa u prošlosti nestala sa zemlje zbog kataklizme. To je nešto što nam preti iza ugla ukoliko se ozbiljnije ne pozabavimo pitanjima klimatske krize.

Umetnica Hanna Dujmović, koja je učestvovala u ovoj kampanji, za Espreso je podelila više o procesu i njegovom uticaju.

Dinosaurus, Umetnost, Skulptura, Sarajevo
foto: Hanna Dujmović

Kako se rodila ideja ovog projekta?

- Projekat je započeo kao saradnja između UNDPa i tima umetnika (Marko Frančešević, Samir Sučeska i ja). Zapravo dogovor je prvenstveno napravljen sa mnom, ali s obzirom da se radilo o tehnički izazovnom poslu, kako dimenzijama tako i formom, odlučila sam da angažujem i kolege.

Dinosaurus, Umetnost, Skulptura, Sarajevo
foto: Hanna Dujmović

Šta je podrazumevao proces izrade?

- Proces izrade je bio spontan s obzirom da je na samom početku bilo jako teško precizno odrediti tehnički prikaz. Dobili smo 3D crtež i dimenzije forme koju je bilo potrebno izraditi. Kao i sa većinom skulptura prvo smo krenuli od crteža/konstrukcije. Konstrukcija izgleda kao skelet forme dinosaurusa, rađena je od drvenih letvi i šrafova. Izuzetno kompleksno i zahtevno rešenje koje je najvažnije u procesu dolaska do finalnog izgleda. Na skelet se od odabranih materijala formira masa. U našem slučaju to je bila metalna mreža, pvc mreža, gips i jutane vreće, a potom smo koristili ekološki lepak i ćumur za finalni sloj dinosaurusa Frenkija. U procesu smo učestvovali svi podjednako.

Dinosaurus, Umetnost, Skulptura, Sarajevo
foto: Hanna Dujmović

U čemu se ogleda značaj dinosaurusa Frenkija?

- Dinosaurus Frenki je, nazovimo ga tako, maskota globalne UNDP kampanje "Neka izumiranje ne bude vaš izbor". Napravljena je vizuelna poruka - dinosaurusi su u prošlosti izumrli jer ih je zadesila kataklizma, nisu imali izbora. Mi kao ljudi u modernom dobu imamo izbora, te kao individue malim koracima možemo doprineti poboljšanju kada su u pitanju zagađenje i klimatske promene. Počnimo od ogreva! Smanjenjem CO2 emisije doprinosimo kvalitetu vazduha. Pored automobila, ogrev je ključni problem zašto imamo ogromnu količinu PM2.5 i PM10 čestica.

Dinosaurus, Umetnost, Skulptura, Sarajevo
foto: Hanna Dujmović

Kako će skulptura uticati na promenu razmisljanja o klimatskim promenama?

- Skulpturom dinosaurusa od ćumura koji će se vremenom blago ljuštiti sa forme smo želeli da vizuelno doprinesemo poruci izumiranja, nestajanja. Sa druge strane hteli smo da ljudima predstavimo materijal koji im je poznat i izaziva dodatnu pažnju, a upravo to i jeste cilj- skrenuti pažnju na ovakvu temu.

Do kada će dinosaurus biti izložen u Sarajevu?

Frenki će ispred Istorijskog muzeja BiH biti izložen do kraja novembra nakon čega će biti transportovan na drugu lokaciju.

Dinosaurus, Umetnost, Skulptura, Sarajevo
foto: Hanna Dujmović

Posetioci mogu da dođu da obiđu postavku uz molbu da skulpturu ne dodiruju zbog osetljivosti materijala koji je privremen.

Bonus video:

00:36

U Pančevu za vikend sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini. Svoj rad predstaviće 140 udruženja

(Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.