Branko Golubović Golub (Goblini): Muzika može da razvije kritički stav
Foto: Printscreen

Intervju

Branko Golubović Golub (Goblini): Muzika može da razvije kritički stav

Branko Golubović Golub frontmen benda „Goblini“ doputovao je iz Jordana kako bi prisustvovao promociji njihovog novog albuma „Jednina“ u Muzičkoj kući „Metropolis“

Objavljeno: 10:27h

Novi, sedmi studijski album donosi deset autorskih pesama, koje se, kako Golub objašnjava, ovoga puta bave – pojedincem.

Branko Golubović Golub, frontmen benda Goblini

„Ime Jednina se desilo negde na početku snimanja albuma kada smo, analizirajući tekstove, shvatili koliko se bavimo pojedincima, za razliku od prošlog, Robe s greškom, gde smo se bavili sistemom, režimom, društvom – svim tim problemima koji se tiču pada moralnih vrednosti vezanim za socijalne, ekonomske i etičke situacije, ne samo kod nas, već i u regionu“, kaže Golubović.

Ovoga puta bavili su se, ističe, posledicama svega toga – ljudima koji su iz tih situacija izašli, na ovaj ili onaj način.

„Neki su sada gubitnici, neki pobednici, neki su buduće vođe, neki novokomponovani šljam, te kontraverzni biznismeni. Dakle ima i pozitivnih i negativnih persona“, rekao je.

Od 1992. godine, kada su Gobline pored Goluba osnovali Alen Jovanović (gitarista) i Vladislav Kokotović (basista), sa pauzom od skoro deset godina od 2001. godine, bavili su se društvom, sistemom i tekstovima su uticali na mnoge.

Da je muzički uticaj i dalje jak, siguran je Branko Golubović.

„Mislim da muzika i dalje može da utiče na publiku da razvije kritičko mišljenje i stav, bar u nekoj meri. Oni koji slušaju Gobline i svesni su naših tekstova, verujem i da misle kao i mi. Tome se i nadamo“, rekao je Tanjugu Golub.

Branku je adresa već godinama u Jordanu, gde se bavi humanitarnim radom, pisanjem knjiga i naravno, pisanjem tekstova za Gobline, a, kako i sam priznaje, nije lako da se album snimi sa različitih kontinenata, no međutim, smatra da su uspeli da naprave „najozbiljniji i najkvalitetniji album do sad“.

„To ludilo traje već deset godina. Dobra organizacija je naravno najvažnija. Nekad u avionu imam sreće da odspavam, nekad nemam, pa direktno stajem na binu. Nije lako, ali uspevamo. Što se tiče rada na novim pesmama, srećom tu je tehnologija 21. veka, razmenjujemo fajlove, šaljemo jedni drugima šta smo napravili. Ideje se razmenjuju, ali se najviše ipak uradi kad smo zajedno“, zaključuje Golub.

Za produkciju albuma Jednina bio je zadužen Dragan Alimpijević PIK, a izašao je pod okriljem izdavačke kuće „Metropolis mjuzik“, sa kojom su Šapčani i započeli saradnju devedesetih godina, a Radio Beograd 202 je medijski pokrovitelj.

Espreso.co.rs/Tanjug

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.