BIJENALE MLADIH: Otvorena je međunarodna izložba savremene umetnosti na više lokacija u Beogradu (FOTO)
Ilustracija, Foto: Tamara Dragićević

međunarodna izložba savremene umetnosti

BIJENALE MLADIH: Otvorena je međunarodna izložba savremene umetnosti na više lokacija u Beogradu (FOTO)

Na izložbi su predstavljeni radovi više od 120 umetnika do 35 godina, a koji su objedinjeni temom Zajednički jezik

Objavljeno: 14:11h

Bijenale mladih je međunarodna izložba savremene umetnosti koja će po prvi put biti održana u Beogradu. Organizovana je pod okriljem ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije), na više lokacija:

Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu...

Izložba je zvanično otvorena danas u 17h u UP Cvijeta Zuzorić.

Bijenale mladih
foto: Espreso

Na izložbi su predstavljeni radovi više od 120 umetnika do 35 godina, naziv izložbe je Zajednički jezik, u okviru koje je obrađeno više tema:

CONFINEMENT (izolacija, usamljenost, klaustrofobija, kriza, white cube, identitet, ideologija, društvene mreže, introspekcija/sloboda),

BREATHING (zajedništvo, urgentnost, neophodnost, strujanje, razmena, oživljavanje, disanje, svežina, ritam, protočnost, promena, pokretljivost, propustljivost, neukrotivost),

POST- (Post… post… pos..t, kriza, mladost, polarizacija, imaginacija, kapitalizam)

Kako su organizatori ranije govorili, izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je, kako je navedeno, konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to – on je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju, te mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Juče smo otišli do Kalemegdana da proverimo kako teku pripreme za današnje otvaranje izložbe i tamo smo naišli na već postavljenu konstrukciju mladog umetnika Bogdana Đukanovića.

Bijenale mladih
foto: Espreso

Pored njegovog rada zatekli smo mlade ljude koji su iskoristili priliku da svoja trenutna razmišlja i osećanja iskažu na zidu u vidu crteža ili teksta i na taj način upotpune koncept mladog umetnika. Bogdan je postavio veliki "Prolaz" na Savsko šetalište na Kalemegdanu, rad koji je napravio povodom ove manifestacije. Unutrašnjost zidova je ispunio dnevnim novinama koje je dobijao od svojih sugrađana u poslednjih godinu dana, dok je spoljašnjost zidova ostavio publici koja šeta Kalemegdanom da ispuni grafitima. Polazište mu je bila ideja da napravi pravolinijski procep kao metaforu društvenog odnosa dnevne politike i kulture prema pojedincu.

Zamislio je da ljudi prolaze između zidova i da se na taj način nađu u "neizvesnoj situaciji", da im nedostatak fizičkog prostora oduzme moć na trenutak i na taj način podstakne racionalizaciju osećaja slobode, kao i preispitivanje njene važnosti. U pitanju je interaktivan i otvoren umetnički rad koji svojim prisustvom poziva publiku da bude slobodna da ga upotpuni svojim idejama i osećanjima, kroz crtež ili tekst.

Bijenale mladih
foto: Espreso

"Prolaz", kao i ostala dela koja će biti izložena u okviru Bijenala mladih možete pogledati do 5. septembra.

1 / 1 Foto: Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.