Remek delo Tome Rosandića poklonjena muzeju Adligat u Beogradu
Foto: National Geographic

poklon muzeju

Remek delo Tome Rosandića poklonjena muzeju Adligat u Beogradu

Pokloni Vujića čine okosnicu zbirki Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Objavljeno: 17:51h

Glava deteta u ružičastom mermeru, remek delo slavnog srpskog umetnika Tome Rosandića, poklonjeno je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u Beogradu, saopštili su iz te kulturne ustanove.

Darodavci su književnica Tanja Kragujević i profesor Zemunske gimnazije Vasilije Vince Vujić, čiji je deda Joca Vujić, veliki zemljoposednik, jedan od najznačajnijih srpskih kolekcionara i dobrotvora, kupio ovo delo na Izložbi jugoslovenskih umetnika davne 1912. godine.

Pokloni Vujića čine okosnicu zbirki Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Pored ovog značajnog dela, Udruženju Adligat je poklonjena i dokumentacija koja dokazuje poziciju rodne kuće Vujića, što je ranije bilo nepoznato, kao otkriće književnice Kragujević.

"Kada je moj deda ugledao ovo remek delo, iako nije bilo na prodaji, on nije želeo da napusti izložbu dok se sa organizatorima ne dogovori da ga otkupi za svoj, prvi privatni muzej u Srba, koji je stvarao u Senti", kaže u zvaničnom saopštenju unuk Vujić.

"Posle mnogo decenija, ovo detence doživljavali smo kao člana porodice, a sada ga poklanjamo muzeju u koji imamo najviše poverenja", rekao je Vasilije Vujić.

U okviru Udruženja Adligat otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

"Velika je odgovornost, čast i zadovoljstvo starati se o kulturnoj baštini svog, ali i drugih naroda", rekao je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Savetnik Adligata, istoričar umetnosti Nikola Kusovac, naglasio je da je vajar Rosandić počeo kao učenik čuvenog Ivana Meštrovića, a onda postao učitelj srpskim vajarima.

"Kao pedagog je čuda napravio, šteta je što ga je bolest sprečila da dovrši svoj pedagoški rad", izjavio je Kusovac.

Toma Rosandić (Tomazo Vinčenco 1978-1958) bio je srpski vajar i akademik, profesor Umetničke škole u Beogradu, a kasnije jedan od osnivača i prvi dekan Akademije likovnih umetnosti u Beogradu.

Njegov opus obuhvata portrete, biste, monumentalne skulpture, javne i nadgrobne spomenike, a jedno od njegovih dela je i poznata skulptura "Igrali se konji vrani", izrađena od bronze i postavljena ispred Narodne skupštine u Beogradu 1939. godine.

Pored ovog značajnog dela Udruženju Adligat je poklonjena i dokumentacija koja dokazuje poziciju rodne kuće Joce Vujića, što je ranije bilo nepoznato, a što je otkriće književnice Tanje Кragujević.

U Udruženju Adligat je legat Tanje Кragujević i Vasilija Vince Vujića. Važan deo legata čini i staro oružje, uključujući primerke koji su bili korišćeni u vreme Prvog srpskog ustanka, vredan prsten iz 14. veka iskovan u Novom Brdu, jedan od najbolje očuvanih primeraka srpskog srednjovekovnog nakita, kao i srebrni filigranski pojas iz 19. veka princeze Кsenije Petrović Njegoš, ćerke kralja Nikole.

Bonus video:

espreso/tanjug/nationalgeographic.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.