Besplatan ulaz u Park skulptura Muzeja Jugoslavije (dvorište Kuće cveća)
Foto: Relja Ivanić

Muzej

Besplatan ulaz u Park skulptura Muzeja Jugoslavije (dvorište Kuće cveća)

Muzej Jugoslavije u Beogradu omogućio je besplatan ulaz u svoj Park skulptura, vođen idejom da javne ustanove kulture treba da budu dostupne svima i da je njihov značaj, kao prostora integracije zajednice, posebno važan u trenucima krize.

Objavljeno: 17:05h

“Odlučili smo se na ovaj korak imajući u vidu potrebe svih sugrađana i sugrađanki, a naročito onih iz našeg neposrednog komšiluka, kojima posebno želimo da poručimo da je muzejski prostor i njihov svakodnevni prostor – za jutarnju kafu, razonodu i opuštanje”, istakla je u pisanoj izjkavi direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević. Pored toga što će, boraveći u prirodi, građani moći da se bliže upoznaju sa umetničkim radovima u Parku skulptura, imaće i mogućnost za ćaskanje (uz propisanu distancu i druge mere predostrožnosti) ili čitanje i razmišljanje, a u muzejskom kafeu i da nabave kafu i time upotpune boravak na otvorenom, dodala je ona.

U Parku skulptura Muzeja Jugoslavije, inače, nalazi se dvadeset skulptura istaknutih jugoslovenskih umetnika i umetnica, poput Antuna Augustinčića, Frana Kršinića, čija je skulptura “Ribari” bila izložena na Venecijanskom bijenalu 1950. godine, nakon čega je poklonjena Josipu Brozu Titu, te Sretena Stojanovića, Save Sandića, Stevana Bodnarova, Aleksandra Zarina, Vladete Petrića, ali i rad savremene umetnice Marte Jovanović. Stilski i tematski, skulpture su heterogene - od lirskih dela u maniru realizma i intimizma, do klasične skulpture socijalističkog realizma.

Interesantna je anegdota o tri odlivka skulpture Tita, koje su delo Antuna Augustinčića (od dvadesetak ukupno odlivenih). Samo jedan odlivak je bio prvobitno namenjen da stoji u Parku skulptura, dok su druga dva pristigli tokom devedesetih godina 20. veka, kada su postali nepoželjni na svojim prvobitnim lokacijama.

Nakon Preporuke Ministarstva kulture i informisanja o otvaranju muzeja, galerija, arhiva i biblioteka, zatvorenih sredinom marta zbog pandemije novog korona virusa. Muzej Jugoslavije je, za sada, otvorio deo svog kompleksa.

U kompleksu Muzeja Jugoslavije istovremeno će moći da boravi do 50 osoba, a broj posetilaca u zatvorenim prostorima ograničen je na petoro u Kući cveća i ne više od dvoje u suvenirnici.

Prilikom posete obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica i održavanje fizičke distance, koja iziskuje razmak od minimum dva metra između dvoje posetilaca i boravak ne više od jedne osobe na četiri kvadratna metra.

Radno vreme Parka skulptura, suvenirnice i kafea do kraja maja biće od četvrtka do ponedeljka (utorkom i sredom MJ će biti zatvoren za posetu) od 10 do 18 časova.

Ulaznica za Kuću cveća košta 200 dinara dok je ulaz u Park skulptura od sada besplatan.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.