Fantastičnih 6 u Kući legata! Prvi put na okupu 6 velikih slikara! (FOTO)
Foto: roman jević

ne propustite

Fantastičnih 6 u Kući legata! Prvi put na okupu 6 velikih slikara! (FOTO)

Koncepcija izložbe privlači pažnju, samom činjenicom da su radovi ovih šest fantastičnih slikara prvi put ,,na okupu“, na zajedničkoj izložbi

Objavljeno:

OTKRIVENA TAJNA DIZNIJEVIH CRTAĆA: Svi zli junaci umiru na isti način, a za to imaju i te kako dobar razlog! (FOTO)

U četvrtak uveče, u 19 časova, u Kući legata u Knez Mihailovoj ulici otvorena je izložba ,,Fantastičnih šest“. Kuća legata, u kojoj se održava izložba, je institucija osnovana 2004. godine od strane Skupštine grada Beograda , a nastala je kao plod višedecenijske inicijative umetnika, intelektualaca, stručnjaka i darodavaca.

Koncepcija izložbe privlači pažnju, samom činjenicom da su radovi ovih šest fantastičnih slikara prvi put ,,na okupu“, na zajedničkoj izložbi.

Organizatorka izložbe je Maja Živanović, novinarka i likovni kritičar. Njena ideja za organizaciju ovakve izložbe leži u činjenici da je fantastična likovna umetnost u Srbiji u usponu poslednjih 40 godina, a da je kao pravac bila zapostavljena u javnosti. Stoga je bilo neophodno naći put do šire publike i prezentovati dela naših slikarskih velikana te srednje generacije.

foto: roman jević

Izložba je organizovana u pet prostorija Kuće legata, a fenomenalne slike, tako različite i po temi i po umetničkom izrazu, zajednički ostavljaju snažan utisak na posmatrača.

,,Euridika“, Vladimira Dunjića. Ta Orfejeva nesuđena ljubav, prelepa Euridika, opružena na zemlji, a njeno beživotno telo prekriveno je leptirima..

,,Gvozdeni horizont“, Sergeja Aparina. Naslikana je kombinovanom tehnikom. Na njoj se vidi leđima okrenuto dete kako sedi na obali mora i posmatra pučinu u daljini, a nad glavom deteta nadvija se gvozdeno nebo različitih nijansi sive i braon boje.

,,O rajskim baštama, pticama i psima“ Željka Đurovića. Naslikana je tehnikom ulje na platnu, a na njoj se vide naga tela rajskih devojaka, što je samo po sebi erotično, ali i iskežene čeljusti razjarenog psa predstavljaju opasnost i strah. Teget, plava i zelena boja su dominantne na ovoj slici, pojačavaju misteriju i fantazmagoričnost.

foto: roman jević

,,Telegrafista“ Milana Tucovića. Posmatramo čoveka srednjih godina, sa naočarima, izbrijanog lica, sa leptir mašnom, ozbiljnog izraza. Pored njega je mehanizam; u očima, kroz naočare, nazire se melanholija. Slika je napravljena nesvakidašnjim stilom i tehnikom: aluminijum, satni mehanizam, drvo i ulje na drvetu.

,, Melpomena polyhymnia thalia“ Željka Tonšića. Muze- Sstoje uspravno. Imaju prelepa lica i naga tela, krase ih ženstvenost i zavodljivost, a svojom lepotom i blagom dozom erotike inspirišu posmatrača.

Slika Zorana Velimanovića ,,Brod Ludaka“. Lađa koja se nalazi na dnu mora, a u njoj i pored nje leže različiti oblici ljudskih tela i ribe koje pristižu sa svih strana. Iako je sama po sebi koloritna, ova slika jasno pokazuje da iz tog ludila, sa dna mora preplavljenog ribama nema izlaza.

Željko Đurović, završio je studije slikarstva i postdiplomske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu, a član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Ex libris društva Beograd i internacionalne grupe umetnika Libellule (Francuska). Izlagao je u Međunarodnom centru za fantastičnu umetnost u zamku Gruyeres, u Parizu, Veneciji..

Željko Tonšić se nakon završetka Fakulteta primenjenih umetnosti u početku bavio grafičkim dizajnom da bi se kasnije potpuno posvetio slikanju. Jedna od slika mu se nalazi u stalnoj postavci Muzeja fantastične umetnosti u zamku Gruyeres u Švajcarskoj. Preminuo je 2014. godine.

foto: roman jević

Sergej Aparin diplomirao je na Institutu za umetnost u Voronježu, u Rusiji. Od 1991. godine živi i radi u Beogradu, a njegovi radovi su izlagani u Srbiji, Crnoj Gori i Ruskoj federaciji i u zemljama zapadne Evrope i SAD-u.

Vladimir Dunjić, završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a član je ULUS. Dobitnik je nagrade Momo Kapor. Živi i radi u Beogradu, a njegovi radovi su izlagani u zemlji i inostranstvu.

Milan Tucović je diplomirao vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti 1991. godine, od kada je posvećen magičnom realizmu. Živi i radi u Beogradu.

Zoran Velimanović podjednako je posvećen skulpturi, objektima i slikarstvu. Jedno vreme stvarao je u Francuskoj i Nemačkoj, a danas živi u Beogradu. Dela mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 28. septembra, do kada bi svi zainteresovani, kojima su na srcu umetnost i slikarstvo, trebalo da posete ovu nesvakidašnju izložbu koja odiše maštom i kreativnošću.

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.