8 ČINJENICA O "KUMU" KOJE SIGURNO NISTE ZNALI! JEDNA OD NAJPOZNATIJIH replika JE ČISTA IMPROVIZACIJA (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

zanimljivo!

8 ČINJENICA O "KUMU" KOJE SIGURNO NISTE ZNALI! JEDNA OD NAJPOZNATIJIH replika JE ČISTA IMPROVIZACIJA (VIDEO)

Jedna od najprepoznatljivijih scena iz filma je snimljena uz dosta poteškoća

Objavljeno:

U martu 1972. godine prikazan je premijerno film "Kum" ("The Godfather") reditelja Frensisa Forda Kopole, koji je kasnije prerastao u filmski serijal. Jedan je od najpoznatijih ostvarenja svih vremena, rađen je je po istoimenoj noveli Marija Puza, a u njemu su glumili mnogi poznata imena, od Marlona Branda, Ala Paćina, Roberta Duvala, Dajan Kiton....

Film je nagrađen Oskarom za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario, a izabran je i za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Država. Takođe je rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije, iza "Građanina Kejna".

Ovo su neke od činjenica vezano za serija filma "Kum".

1 / 10 Foto: Profimedia

Film je trebalo da režisera drugi reditelj, Kopola je umalo dobio otkaz

Naime, kako se priča, film "Kum" je trebalo da prvobitno režira slavni Serđo Leone, koji je to odbio. Osim njega, u ovom projektu su odbili da učestvuju reditelji Elia Kazan, Artur Pen, Ričard Brooks i Kosta Gavras.

Na kraju, posao je pripao Frensisu Fordu Kopolu, koji je vrlo lako mogao da dobije otkaz. Naime, studio je želeo raskalašniji gangsterski film, pa je neprestano pretio otkazom Kopoli. Kopola je navodno bio na ivici otkaza sve dok nije snimio scenu gde Majkl ubija Soloca i MekKlaskija. Glavnim ljudima se dopala ta scena, te su rešili da zadrže Frensisa.

Jedna od napoznatijih replika iz filma bila je čista improvizacija

Ako ste gledali "Kuma", sigurno se sećate replike: "Leave the gun. Take the cannoli" ("Ostavi pištolj, uzmi kanoli"). U pitanju je bila čista improvizacija. Naime, glumac Ričard Kastelano, koji je igrao Pitera Klemencu, je sve improvizovao, a u sve se umešao i reditelj Kopola koji je dodao repliku Klemencine žene, kada ona kaže: "Ne zaboravi kanoli".

Konjska glava u "Kumu" je prava

Ono što je šokantna i uznemirujuća činjenica jeste da je ona konjska glava u "Kumu" prava. Tačnije, tokom probe korišćena je "fejk" glava konja, ali ju je posle reditelj Kopola zamenio sa pravom.

Reč "mafija" se izbegavala u filmu

Posle sastanka sa italijansko-američkom ligom za građanska prava, Kopola se složio da izostavi reč "mafija" iz scenarija. Ono što je najpribližnije unutar filmaje naslov u novinama "Mafijaš Barzini ispitan u nesvetskoj zavadi" dan nakon Majklovog ubistva u italijanskom restoranu.

Jedna od najprepoznatljivijih scena iz filma je snimljena uz dosta poteškoća

Bivši profesionalni rvač Leni Montana, koji je glumio Luku Brazija, bio je toliko nervozan da glumi sa Marlonom Brandom, da nije mogao da sabere. Kopola nije imao vremena da ponovo snima scenu, pa je u film uvrstio najbolji pokušaj Montane.

Marlon Brando nije želeo da primi Oskara

Kao što smo naveli, film "Kum" je osvojio nagradu Oskara i za najboljeg glavnog glumca, što je pripalo Marlonu Brandu. Međutim, slavni glumac nije želeo da je primi, te je na ceremoniju poslao ženu koja se zove Sašin Litlfeder, koja je pročila Marlonovo pismo, gde ukazuje da filmska industrija loše prikazuje Američke Indijance.

Kada smo već kod Branda, on nije stavljao pamuk u usta kako bi mu lice bilo podbulo u filmu "Kum". Kako bi odglumio što bolje svoju ulogu, Marlonu je pomogao zubar, koji mu je u ustao stavio posebnu napravu.

Marlon Brando i Al Paćino nisu bili prvi izbor za svoje uloge

Možda zvuči neverovatno, ali zaista nisu. Naime, produkcijska kuća "Paramount pictures" je pre Marlona Branda za ulogu Vita Korleona želela Lorensa Olivijea, ali on nije mogao da bude deo filma zbog zdravstvenih problema.

U jednom trenutku, Kopoli je tadašnji predsednik Paramaunta rekao da se: "Marlon Brando nikad neće pojaviti u ovom filmu". Ipak, producenti su popustili i Frensisu je dozvoljeno da angažuje Branda, ali je postajao uslov.

Naime, Marlon je morao da prihvati manju platu nego na prethodnim filmovima, kao i da uradi probno snimanje. Kopola je na kraju izabrao Branda za ulogu Vita Korleona umesto Ernesta Borgnajna, koji je bio favorit studija.

Šta tek reći za Ala Paćina, koga niko nije hteo da vidi u "Kumu" se Frensisa Forda Kopole. Naime, studio je želeo za ulogu Majkla Korleona Roberta Redforda ili Rajana O'Nila. Rukovodioci "Kuma" nisu želeli Paćina jer je Al tada nije bio poznat glumac, a čak se pričalo da nije odgovarao za ulogu navodno zbog niskog rasta.

Kako se priča, Kopola je hteo da napusti projekat jer studio nije želeo da angažuje Paćina. Na kraju, izašlo se u susret reditelju, i Al je dobio ulogu.

Inače, za ulogu Majkla Korleona još su konkurisali Džek Nikolson, Dastin Hofman, Voren Bejti, Martin Šin i Džejms Kan.

Svetske zvezde su želele da budu deo "Kuma"

Brus Dern, Pol Njuman i Stiv Mekvin su konkurisali za ulogu Toma Hejgena, ali je na kraju uloga otišla Robertu Duvalu.

Robert de Niro, koji je tada bio još nepoznat glumac, isto je želeo da glumi u "Kumu". Prijavio se za uloge Majkla, Sonija, Karla i Polija Gata. Robert je dobio ulogu u nastavku "Kuma", gde je igrao Vita Korleonea.

Takođe, i Silvester Stalone je konkurisao, i to za uloge Karla Rizija i Polija Gata. Pričalo se da je i Elvis Prisli bio zainteresovan za ulogu Majkla Korleonea, ali je kralj rokenrola nije pojavio na audiciji.

Bonus video:

02:06

NFT - način da se sakuplja digitalna umetnost i sredstvo za investiranje

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.