OŠTRE REČI PREMINULOG GLUMCA: Rasulo je! Svaki izlazak iz kuće mi je strašan - bojim se! (VIDEO)
Žarko Potočnjak, Foto: Printscreen/Youtube/Jutarnji list

bez dlake na jeziku

OŠTRE REČI PREMINULOG GLUMCA: Rasulo je! Svaki izlazak iz kuće mi je strašan - bojim se! (VIDEO)

Proslavljeni pozorišni, televizijski i filmski glumac Žarko Potočnjak preminuo je 21. oktobra u 76. godini života

Objavljeno:

Tokom svoje bogate glumačke karijere Potočnjak je snimio 25 igranih filmova, a u njih 10, imao je glavnu ulogu.

Glumio je i u 30-tak televizijskih serija, a iza njega je i oko 150 pozorišnih predstava. Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima.

U februaru ove godine, nakon više od pet decenija oprostio se od glume, i to znakovito – na svoj 75. rođendan.

O svojoj neopozivoj odluci prestanka bavljenja glumom progovorio je i za "Večernji list".

- Ne odlazim zbog mlađih generacija, već jednostavno zbog situacije u kojoj su se našli pozorište i film. U njima je uvek bio neki haos i teško se postizao rezultat, a sada u ovoj pandemiji to je takvo rasulo da ne vjerujem da će se u idućih četiri-pet godina išta poboljšati, i zato ne želim više imati posla s time. Radije ću kući čitati knjige - izjavio je Potočnjak u svom poslednjem intervjuu za Večernji list.

Dodao je i kako ga najviše rastužuje što su se i mladi glumci našli u takvoj situaciji, a najviše ga zabrinjava, kako je rekao, to što nema nikakvih naznaka za neke promene u skorijoj budućnosti.

- Ne radi se ništa po tom pitanju, umesto da stisnu ruke i pokušaju nešto napraviti. Ne znam što bi to bilo konkretno, ali kad smo mi bili mladi i kad nam situacija nije bila sklona, mi smo, recimo, pokrenuli Histrion, pozorišnu družinu koja danas ima i dvoranu. Mladi glumci moraju pronaći neki svoj način, a ne rade ništa osim što kukaju – govorio je glumac.

Teško se nosio i s načinom na koji su glumci bili tretirani. - Pogledajte samo te sapunice i što se sve piše o glumcima. To ne liči ni na šta. Nema tu više gušta. Neki bi mogli reći da samo kukam, ali jednostavno mislim da je pozorište u kvaliteti barem prepolovljeno. U glumi smo trenutno na jednoj četvrtini onoga što su nekada radili veliki hrvatski glumci. O njima su se pisali eseji i knjige – istaknuo je Potočnjak pa nastavio:

- Od mladih glumaca jako volim Filipa Jurčića i Amara Bukvića, prijatelj sam sa njima, ali to su momci koji su već toliko u tim sapunicama da i odigraju u pozorištu neku ozbiljnu ulogu, teško to čovek u sebi može spojiti, njega u sapunici pa onda, na primer, kao Hamleta. To je haos koji se ne da spojiti. Glumac ni sam više ne zna je li glumac sapunica ili pozorišni glumac.

Dotakao se i finansijskog aspekta zbog kog mnogi prihvataju uloge u sapunicama, u kojima se i Potočnjak okušao.

Pre 12 godina tumačio je lik Bože Hajduka u seriji Nove TV “Najbolje godine”.

- Snimio sam samo jednu sapunicu i imao dvostruko veći honorar od svih drugih, ali to mi je bio džeparac. Nekad sam za seriju mogao kupiti kuću, a sada ne mogu ni dva kvadrata. To nije novac, i smešno je kad neko kaže da to radi zbog novca. Idi cepaj drva i jednako ćeš zaraditi - izričit je bio Potočnjak koji je i u penzijskim danima bio aktivan. Predavao je scenski govor, a slobodno vreme često je provodio i na svom imanju. - Imam malo imanje kraj Okića, lepo mi je tamo. Imam stolarsku radionicu i volim raditi modele brodova. Uglavnom radim s drvetom, a tu su sada i unuci – hvalio se Potočnjak, otac ćerke Mirne koju je dobio u braku s bivšom suprugom, glumicom Asjom Jovanović.

U svom poslednjem intervjuu otkrio je i kako preživljava neizvesna pandemijska vremena.

- Bojim se jako, plućni sam bolesnik i pre 20 godina operirali su mi pluća. Moram se jako paziti i svaki izlazak iz kuće mi je strašan. Ne možete ni zamisliti kako se osećam, ali živim i radim i dalje. Naučio sam se čuvati – optimističan je bio Potočnjak do samog kraja. Iako se povukao iz glume svojim mladim kolegama uputio je i savet kako vratiti stari sjaj glumačkoj profesiji.

- Neka se pokrenu i nešto rade. Ne mogu im dati drugi savet, morao bih biti u njihovoj koži, no nešto moraju smisliti, nešto se u njima mora rađati. A ne vidim da pripremaju neke velike i značajne projekte. Ne vidim ništa. Čekaju dve-tri sapunice i to je to. To je danas život glumca, a mene to ne zanima pa onda idem lepo stolariti – zaključio je za poslednji javni razgovor Žarko Potočnjak.

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.