14. Beldocs – izveštaj sa 7. festivalskog dana
Beldocs, Foto: PROMO

TAKMIČARSKI PROGRAM

14. Beldocs – izveštaj sa 7. festivalskog dana

Film je počeo od fenomena španskih serija kod nas. Za mene, kao dete koje je živelo u Španiji i dolazilo ovde u Srbiju, to je bio kulturni šok

Objavljeno: 09:10h

Sedmog festivalskog dana, 15. septembra, u srpskom takmičarskom programu u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, prikazan je film “Telenovela sivo u koloru” Filipa Martinovića, u kome je autor ujedno i protagonista. U potrazi za odgovorima, zajedno sa Ašom, Etiopljankom čija je prošlost još komplikovanija od njegove, Filip Martinović kreće u filmsku i životnu potragu za odgovorima na osnovno pitanje identiteta. Pre ovog filma prikazano je i kratkometražno ostvarenje “Posedim i poćutim ni o čemu” reditelja Nikole Stojanovića. Oba autora učestvovali su u razgovoru o svojim filmovima.

Filip Martinović, reditelj filma “Telenovela sivo u koloru”, o nastanku svog filma je rekao: “Film je počeo od fenomena španskih serija kod nas. Za mene, kao dete koje je živelo u Španiji i dolazilo ovde u Srbiju, to je bio kulturni šok. Za mene španske serije nisu ni postojale dok nisam došao u Srbiju. Ta predstava o španskoj kulturi i ljubav prema Španiji kroz te serije za mene su predstavljali jednu veoma distorziranu sliku o Španiji. Pogotovo za mene koji sam živeo u Barseloni i Kataloniji, gde su kompleksniji društveni identiteti. To me je pokrenulo da razvijem temu”.

Beldocs
foto: PROMO

Nikola Stojanović, reditelj filma “Posedim i poćutim ni o čemu”, govorio je o temi i protagonisti filma, koji je zapravo njegov deda: “Snimao sam film o njemu, ali nisam se bavio svojim odnosom s njim. To je više bio portret jednog čoveka koji živi sam. To je bio ispitni film na drugoj godini fakulteta”.

Beldocs
foto: PROMO

U međunarodnom takmičarskom programu u Kulturnom centru Beograda, prikazan je film “Belosvetski otpad” Nikolaja N. Viktorova koji na specifičan način način oslikava život na krajnjem severu Rusije, sa protagonistom Iljom u fokusu. “Volim ruski sever zbog polarnih noći i polarnih dana. Putujem tamo često. Jednom prilikom mi je, na jednoj železničkog stanici, stranac stavio ruku na rame i rekao kako će mi on pokazati pravi Sever. To je bila polazna tačka mog prijateljstva sa Iljom, ali i filma“, konstatovao je Viktorov.

Jedan od gostiju festivala u sredu bio je i Marek Moučka, reditelj kratkometražnog filma „U plitkoj vodi“ prikazanog u Kulturnom centru Beograda. „Ovo je film o identitetu. Rađen je isprva kao kratka reportaža koja prikazuje zatvorenike kako love ribu. Metafora je došla iz reportaže. Ribe su stavljene u te ribnjake i nisu prirodno tamo. Zatvorenici nisu slobodni, ribe nisu slobodne“, rekao je Moučka o filmu.

Beldocs
foto: PROMO

Marija Zidar je gostovala povodom projekcije svog filma „Pomirenje“, takođe prikazanog u Kulturnom centru Beograda. Ovaj film prati oca kome je 18-ogodišnja ćerka ubijena u porodičnom sukobu u brdima Albanije, i predstavlja oštrouman prikaz patrijarhalnog društva između prošlosti i sadašnjosti.

Beldocs
foto: PROMO

„Film „Pomirenje“ govori o teškom putu pomirenja dugotrajnog sukoba u kome se dve sukobljene strane ne slažu oko toga šta ga je uzrokovalo, kako se dogodio incident koji je oduzeo ljudski život, a ni sa kojim pristupom - ili zašto - sad treba da se reši i pomiri. Činjenica da će film osim u Sloveniji biti prikazan i u svim koprodukcijskim zemljama, večeras u Srbiji na Beldocs-u, u Crnoj Gori i na Kosovu, gde su dugotrajni sukobi i različita tumačenja prošlosti još uvek ispod površine, za mene je veoma značajna i važna“, rekla je Zidar povodom projekcije filma na ovogodišnjem festivalu.

U četvrtak, 16. septembra, festival će biti zatvoren svečanom ceremonijom u 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, kada će biti proglašeni dobitnici nagrada u takmičarskim programima. Po završetku ceremonije biće prikazan film “Draga deco budućnosti” reditelja Franza Böhma, o novoj mladoj generaciji koja se nalazi u centru seizmičkih političkih promena i globalnih protesta. Poslednji gost festivala biće reditelj Branislav Jankić, čiji se film “Veštičji kotao” prikazuje u Kulturnom centru Beograda od 19 časova kao specijalna projekcija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.