OTVOREN 14. BELDOCS FESTIVAL
Foto: PROMO

Poklon karte

OTVOREN 14. BELDOCS FESTIVAL

Najbrži čitaoci koji se jave u inbox FaceBook stranice sa naznakom za koji film se prijavljuju, osvajaju po dve karte!

Objavljeno: 14:55h

U četvrtak, 9. septembra u 20 sati, svečanom ceremonijom u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije otvoren je 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Prisutnima su se obratili Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala, i Fejt i Branko Ristić, protagonisti istoimenog filma.

Poklanjamo vam karte za BELDOCS FESTIVAL I to za sledeće projekcije:

Sent Kler Cemin, Psiha – projekcija danas (10.9.) u 20h, 2x2 karte

Pejzaži otpora – projekcija 11.9. u 20h, 2 karte

Koreni – projekcija 12.9. u 20h, 2 karte

Dida – projekcija 13.9. u 20h, 2x2 karte

Zemlja – projekcija 14.9. u 20h, 2 karte

Najbrži čitaoci koji se jave u inbox FaceBook stranice sa naznakom za koji film se prijavljuju, osvajaju po dve karte!

Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, povodom otvaranja je izjavila: „Radujemo se da Beldocs i ove godine, 14. put po redu, nastavlja da deluje kao vibrantno čvorište mreže brojnih relacija uvezanih iz potrebe da se stvarnost kritički sagleda, dekodira i kreativno preoblikuje. „Reality check”, kreativni koncept i vizuelni identitet 14. Beldocsa, akcentuje više od toga.„Reality check” poziva na urgentnost u prepoznavanju istine o određenoj realnoj životnoj situaciji, otrežnjenje i stvarno suočavanje”.

Otvaranje Beldocs festivala
foto: PROMO

O konceptu ovogodišnjeg izdanja festivala, Mara Prohaska Marković je dodala: „Elementi toplog, ali snažnog suočavanja oblikuju narativ ovogodišnjeg Beldocsa. Nove boje festivala izazivaju nežna i pozitivna osećanja, dok paralelno one funkcionišu na nivou simbola alarma neophodnosti bavljenja gorućim temama čovečanstva koje provejavaju u mnogim filmovima iz programa festivala. Mi smo detektovali četiri dominantne teme koje smo stavili pod Reality check lupu: ekologija-planeta, zdravlje- život, ljubav-ljudi, tehnologija-evolucija. Protagonisti/protagonistkinje filmova koje ćemo prikazati u ovih 8 dana, kao i njihove autorke/autori, nosioci su priča o borbi, pravdi, snovima, potrazi, životu, pripadnosti, samospoznaji, pobedi, ljubavi”.

Otvaranje Beldocs festivala
foto: PROMO

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije koji je podržao festival, na ceremoniji otvaranja je rekao: „Velika je čast i zadovoljstvo biti na čelu Filmskog centra, naročito u ovoj godini koja je sigurno jedna od najuspešnijih što se tiče kinematografije. Čestitam organizatorima, selektorima i svim volonterima na ovom divnom festivalu, koji je jako bitan za infrastrukturu jedne kinematografije”.

Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala, povodom otvaranja je izjavio: „Veoma sam srećan što smo i ove godine uspeli da održimo festival bez većih kompromisa, uprkos pandemiji. Pred nama je sedam festivalskih dana, 107 filmova u 16 programskih celina. Nadam se da ćete uživati u onome što smo vam pripremili. Beldocs je uvek bio i biće mesto na kome slobodno možete gledati filmove i razmenjivati stavove. Neka vam i ovo 14. izdanje ostane u lepom sećanju”.

Otvaranje Beldocs festivala
foto: PROMO

Nakon svečanog otvaranja u istom prostoru prikazan je film „Fejt i Branko“ rediteljke Ketrin Hart, koji se nalazi u selekciji Specijalne projekcije na ovogodišnjem Beldocsu.Sniman tokom sedam godina, ovaj intimni dokumentarac prati odnos dvoje muzičara, Fejt Eliot i Branka Ristića. Fejt je pre deset godina doputovala u Srbiju kako bi naučila da svira harmoniku na romski način. Tada je upoznala romskog violinistu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvoje se, spojeni zajedničnom strašću prema muzici, zaljubljuju jedno u drugo. Njihova ljubav biva stavljena na test kada spoznaju vlastite razlike, i kada shvate da je muzika možda jedino što im je zajedničko.

O tome koliko je film uticao na nju i Branka kao osobe, Fejt Eliot je rekla: „Dosta smo se promenili, bili smo mladi kad smo se upoznali. Za mene je bilo mnogo lakše jer sam navikla da putujem. Volim da vidim novi grad, novi život, nove kulture, to je nešto lako za mene. Za Branka je drugačije. Kao Engleskinja kad dođem ovde oni me vide kao kraljicu, a u Engleskoj sam se 10 godina borila i tek pre nedelju dana je Branko dobio vizu. On je, kao Rom u Engleskoj, kao neka egzotika”.

Branko Ristić je o iskustvu snimanja filma rekao: „Mi smo se upoznali sa Ketrin 2009. godine. Naravno tu je bila Fejt, mi smo se prethodno upoznali kod mog rođaka u Valjevu, kad je ona došla da uči romsku muziku. Ketrin je nekim slučajem počela to da snima, i uporno je snimala tokom svih tih godina. U Srbiji, u Engleskoj, gde god smo se nalazili. U nekom momentu sam se osećao kao glumac. Ali imao sam neku viziju u glavi, kao signal od boga, da sve to ima svoje i nije slučajno. Fejt i ja smo imali teške trenutke, ali ona nije odustala”.

Otvaranje Beldocs festivala
foto: PROMO

Drugog festivalskog dana, 10. septembra na programu u okviru srpske takmičarske selekcije od 20 sati u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije je film „Sent Kler Cemin, Psiha“ rediteljke Svetlane Cemin, a u 21:30 u istom prostoru će biti prikazan film „Ptica (ili – Klovn Marti)” reditelja Olivera Ćirića. Nakon oba filma biće organizovan Q&A session (razgovor) sa autorima.

U okviru međunarodnog takmičarskog programa, u 19 časova u Kulturnom centru Beograda biće prikazan film „U potrazi za konjima” reditelja Stefana Pavlovića (uz razgovor sa autorom), o prijateljstvu između režisera i pecaroša, koji je ogluveo tokom rata u Bosni, a zatim se povukao na jezero da živi u samoći. U istoj selekciji od 21:30 na programu je film „Srednja zemlja” rediteljke Juliet Guignard o ženi koja je odabrala da živi na selu, a potom dolazi u sve veći sukob sa poljoprivrednim standardima koji upravljaju njenom proizvodnjom.

Gost festivala biće i muzičar Hogni Egillson, protagonista filma „Put heroja do trećeg pola” koji će biti prikazan u Kulturnom centru Beograda u 17 časova, u selekciji eleMental.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.