BILA JE NAJLEPŠA ŽENA NA SVETU, a onda se UNIŠTILA plastičnim operacijama: OVAKO izgleda danas
Kim Novak, Foto: Profimedia

CENA

BILA JE NAJLEPŠA ŽENA NA SVETU, a onda se UNIŠTILA plastičnim operacijama: OVAKO izgleda danas

Tokom predstavljanja knjige otkrila je neke nepoznate detalje iz svog života i ponovila da je u ranom detinjstvu bila žrtva seksualnog nasilja.

Objavljeno:

Nedavno je napunila 88 godina i objavila knjigu "Kim Novak: njena umetnost i život". Njen zvanični veb sajt kaže da je Kim poznata glumica, umetnica i pesnikinja. Tokom predstavljanja knjige otkrila je neke nepoznate detalje iz svog života i ponovila da je u ranom detinjstvu bila žrtva seksualnog nasilja.

Kim Novak
foto: Profimedia

Glumica Kim Novak najpoznatija je po ulozi u Hičkokovom filmu "Vrtoglavica". „Hičkokova plavuša“, kako su je od milja zvali, glumila je u filmovima pedesetih godina kojima publika nije bila previše naklonjena, ali kultni status stekla je samo godinama kasnije. Poslednji film u kojem je glumila bio je film „Liebestraum“ Mikea Figgisa, snimljen 1991. godine, ali to ne znači da je Novak prestao da radi.

Kim Novak
foto: Profimedia

Nedavno je napunila 88 godina i objavila knjigu "Kim Novak: njena umetnost i život". Njen zvanični veb sajt kaže da je Kim poznata glumica, umetnica i pesnikinja. Tokom predstavljanja knjige otkrila je neke nepoznate detalje iz svog života i ponovila da je u ranom detinjstvu bila žrtva seksualnog nasilja. - Bilo je to u mojoj ranoj mladosti.

Bila sam silovana kao dete “, rekla je Kim, koja je to ranije spomenula kada je nazvala„ silovanjem “upotrebu muzike iz filma„ Vrtoglavica “u filmu„ Umetnik “iz 2011. godine, koji je osvojio čak pet Oskara. Novak je rođena u Čikagu 1933. godine, njeni roditelji su bili češkog porekla. Bili su strogi i konzervativni i nisu smeli da se šminkaju, a kosu su uvek morali da vežu u rese da ne bi „privukli pogrešne ljude“. Bila je krajnje stidljiva, pa se skrivala iza zavesa kad bi dolazili gosti, a sa decom sa ulice nije se slagala. „Često su me gurali na pod i terali me da jedem pite od blata“, priseća se Kim nastavljajući.

- Bila su to nevina deca koja su želela da nekoga krive za smrt svojih najmilijih, a ja sam imao dedu po imenu Adolf. Napustila je Čikago kao tinejdžerka. U to vreme je već radila kao model, ali je odlučila da se okuša u Holivudu i prvu ulogu statističara dobila je u filmu „Francuska linija“ (1954), sa Jane Russell u glavnoj ulozi. Tamo ju je primetio predsednik Columbia Pictures Harri Chon. Naime, on je bio odgovoran za novu sliku Norme Jean i pod njegovim budnim okom transformisala se u Merilin Monro. Hari joj je ponudio ugovor i pripremio je da postane novi seks simbol. Počela je da ide na časove glume, a onda su usledile uloge. Sredinom pedesetih godina Novak je dobio glavne uloge u nekoliko filmova, čak je glumio i sa Frankom Sinatrom u filmu „Čovek sa zlatnom rukom“, ali i sa Vilijamom Holdenom u „Pikniku“.

U oba filma njen lik pokušava da bude više od samo seksualnog simbola, što je bio problem sa kojim se suočavala tokom svoje karijere. U razgovoru povodom objavljivanja knjige otkrila je i da se zapravo od detinjstva bori sa mentalnim bolestima. „Nasledila sam mentalnu bolest od oca, a silovanje mi je samo povećalo patnju“, rekla je Kim, dodajući „Dugo sam se osećala podeljeno, ali mislila sam da sam takva, da to ne može da se popravi“. Tek kada su mi postavili dijagnozu krajem sedamdesetih, shvatio sam da nisam jedini. Shvatio sam zašto sam jednog dana izuzetno ushićen, dok sutradan ne mogu pobeći od tuge. Bilo mi je teško jer nisam znao da imam bipolarni poremećaj. Nisam ni znao šta je to. I, verujte mi, bipolarnost uopšte nije laka. Kada oko sebe imate ljude koji veruju u vas, onda je to savršeno jer mislite da možete sve. Ali najčešće sam bio okružen ljudima koji nisu verovali u mene. Prvi od njih bio je moj otac. Mislio je da sam bezvredan i često mi je to govorio. Kasnije sam shvatio da je mentalno bolestan, gotovo uvek u depresivnom raspoloženju, pa ne mogu da mu zamerim za takvo ponašanje, ali toliko me je bolelo da čak ni moji najbliži nisu verovali u mene. I sa svakim negativnim komentarom, sve više bih sumnjao u sebe, a sa bipolarnošću bi me to odvelo u depresiju. Kim je ipak bila zvezda na blagajnama 50-ih. Ali ona je počela da stagnira, a kasnije je glumila u izuzetno neuspešnim produkcijama. Krivila je sve za smrt Harrija Cohna. 80-ih se pojavila u nekoliko serija, a 1991. snimila je svoj poslednji film „Liebestraum“. Nakon neslaganja sa rediteljem Mikeom Figgsom na snimanju, odlučila je da je njena glumačka karijera gotova. Godinama kasnije rekla je da oseća da je propustila priliku da dobije bolje uloge poznate glumice. - Gluma mi ne nedostaje toliko koliko se ponekad osećam krivom što sam propustila priliku da dobijem bolje uloge poznate glumice. Znam da zvuči čudno, ali nekako se osećam kao da to dugujem svetu. Da nisam pokazao sve što znam - priznao je Novak. Život je nije mazio, a knjiga koju je nedavno predstavila je na neki način njena autobiografija, ali nije klasika. Kaže da je razlog taj što je već napisala svoju autobiografiju, ali je izgorela u požaru.

- Sredinom devedesetih izgubio sam još jednu kuću, ovog puta u požaru, a sa njom i već završen rukopis. Imao sam i kopije, ali sve je nestalo sa kućom. Nisam tužna zbog toga, jer mi se čini da se sve dešava sa razlogom. Sada znam da mi je autobiografija zapravo bila namenjena. Bog je hteo da je napišem za katarzu. Neću pisati novi - zaključio je Novak. Pored psiholoških problema, na kraju i finansijskih, dugogodišnji fanovi negoduju i zbog činjenice da je svoj izgled potpuno uništila estetskim korekcijama. Bez obzira na njenu starost, Kimine operacije jednostavno nisu bile dobro izvedene i lice joj je bilo iskrivljeno. Glumica kaže da joj to nije bila namera. - Znate, kad ste nesigurni i očajni i tražite nečiju pomoć, ta osoba vam nudi rešenje koje nema nikakve veze sa operacijama i vi prihvatate. Otišla sam kod lekara i on mi je ubrizgao mast u lice, a to mi nije trebalo. Mislila sam da ionako imam dovoljno okruglo lice. Ali injekcije su mi ispunile obraze i zato izgledam mnogo drugačije - priznaje holivudska diva. Dodala je da je zbog komentara odlučila da više nikada ne deluje.

„Bila sam prerano za Holivud, shvatam stvari previše ozbiljno“, rekla je i nastavila, „Veoma je uzbudljivo nositi novu, lepu odeću, izgledati seksi i osećati se divno u svojoj koži, ali to je zamka“. Ne treba se oslanjati samo na lepotu jer je ona prolazna. Naučite da je to dovoljno, a onda godinama kasnije shvatite da to jednostavno nije. Ljudi, kad ostare, niko ih više ne gleda zbog njihove lepote i zato sam se skoro raspala - iskreno je rekla Kim.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.