16. SLOBODNA ZONA od 5.-10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
Foto: Snimak ekrana

festival

16. SLOBODNA ZONA od 5.-10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Filmski festival "Slobodna zona" biće održan od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, objavili su danas organizatori.

Objavljeno: 16:20h

Festival, koji će 5. novembra u 19 časova svečano otvoriti film Nika Kejva (Nick Cave) "Idiot Prayer" u beogradskoj Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Sinepleksu (Cineplexx), ove godine donosi 35 filmova igrane i dokumentarne produkcije.Organizatori su istakli da svi filmovi koji su u ovogodišnjoj selekciji festivala govore o "želji za komunikacijom, o traumi razdvajanja i katarzi koju donosi bliskost, o potrebi pripadanja zajednici, prihvatanju, magiji dodira, neophodnosti sećanja i oslobadjanju od straha". Na šesnaestom festivalu "Slobodna zona" filmovi će biti u nekoliko programskih celina: Medjunarodna selekcija, Regionalna selekcija Horizonti Balkana, selekcija 14+, EU zona promena i Ženska linija.

Program festivala Slobodna zona možete pogledati ovde Festival ove godine uvodi i novu selekciju "Zelena zona" (Green Zone) za filmove o životnoj sredini. Biće prikazani i filmovi povodom 40 godina od smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Kratki filmovi nastali na radionicama dokumentarnog filma "Dokufesta" iz Prizrena biće prikazani u okviru programa "Future is Here", kao i filmovi Pjetra Marčela u okviru programa "U fokusu". U Jugoslovenskoj kinoteci biće i projekcije filmova onlajn platforme "KinoKauch". Program EU zona promena "preispituje i tumači društveno-ekonomske i političke promene u Evropi i njihov uticaj na naše živote", a u fokusu programa Ženska linija su "rodna (ne)ravnopravnost, aktivizam kroz umetnost, suočavanje sa traumama prošlosti i ženska emancipacija". U okviru "Kompasa" Slobodne zone biće održane panel diskusije nakon projekcija filmova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Novina ovogodišnjeg festivala je i prikazivanje filmskog programa preko onlajn platforme KinoKauch (kinokauch.com), a program festivala je nalazi na sajtu slobodnazona.rs. Organizatori su kao glavne favorite festivala izdvojili dokumentarni eko-triler "Šuma", o enormnoj zaradi svetskih koncerna na ilegalnoj seči šuma od sibirske tajge, preko rumunskih šuma, do prašume u Peruu. Istakknut je i dokumentarni film "Razlog zbog kojeg skačem je…" koji gledaoce vodi u svet dece i mladih sa autizmom i njihovih porodica. Organizatori izdvajaju i film "Gagarin" o stambenom bloku koji je 1960-ih godina na periferiji Pariza za radnike izgradila Komunistička partija Francuske. Ukazuju i na filmski portret nobelovke Toni Morison, "Toni Morison: delovi mene", reditelja Timoti Grinfild-Sanders, nastao iz serije intervjua s tom književnicom i s trinaest njenih savremenika, uklučujući Opru Vinfri, Andjelu Dejvis i Fren Lebovic.

Bonus video:

espreso.co.rs/agencije


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.