ISTRAŽILI SMO ZA VAS: PLAĆENI STRIMING MUZIKE I FILMOVA - DA LI SE TO ISPLATI?
Foto: Espreso

istraživanje

ISTRAŽILI SMO ZA VAS: PLAĆENI STRIMING MUZIKE I FILMOVA - DA LI SE TO ISPLATI?

Sve više muzičkih i filmskih/TV platformi postaje dostupno i u našoj zemlji za plaćeni striming muzike, filmova i TV serija. Testirali smo neke od glavnih da proverimo šta zapravo dobijate plaćanjem mesečne pretplate i evo šta smo zaključili. Kada su filmovi i serije u pitanju, njihov izbor i to koliko dugo će biti dostupni na platformi zavisi od popularnosti, odnosno broja klikova - tako da, budite spremni na UKUS PROSEČNOSTI.

Objavljeno: 16:46h
Vladimir Marković

Platforme koje omogućuju plaćeno preslušavanje muzike ili gledanje filmova i TV serija preko interneta na legalan način sve su prisutnije i na tržištu Srbije. Najsvežije iznenađenje priredila nam je najveća svetska platforma za preslušavanje muzike preko interneta - Spotify, koja je konačno postala dostupna i za korisnike iz Srbije.

Testirali smo nekoliko najvažnijih platformi za plaćeno slušanje muzike odnosno gledanje filmova i TV serija preko interneta tako što smo uplatili pretplatu za po mesec dana korišćenja: Netflix, HBO Go, Deezer i Spotify.

NETFLIX

Netflix omogućava besplatno isprobavanje u trajanju od 30 dana, i to je pošten i dobar postupak prema budućim korisnicima, jer dobijate pun pristup svim uslugama potpuno besplatno i možete da poništite svoj nalog bilo kada ako vam se ne dopada. Jedino što je neophodno je da unesete svoju email adresu, lične podatke i najškakljivije od svega - broj kartice. Uneli smo broj kartice, i nakon mesec dana probnog perioda i mesec dana plaćenog korišćenja poništili nalog - nije bilo nikakvih problema niti pokušaja da naplate još koju mesečnu ratu, što inače nije tako redak slučaj kod nekih drugih sajtova koji pružaju razne usluge na mesečnom nivou. Bez obzira na to što je Netflix po ovom pitanju profesionalan i korektan, savet za sve pre bilo kakvog uplaćivanja pretplate je da otvorite jednu naročitu karticu u svojoj banci samo za plaćanje preko interneta, gde ćete rasporediti tačno onoliko novca na mesečnom nivou koliko dajete za pretplate ili bilo kakve druge novčane transakcije preko interneta - u protivnom možete ostati bez celog iznosa koji imate na "glavnom" računu.

Da se vratimo Netflixu. Samouvereni lider u gledanju filmova i TV serija preko interneta, Netflix na srpskom tržištu je ipak još uvek miljama daleko od savršenog. Iako je moguće podesiti platformu na srpski jezik, iz nekog neobjašnjivog razloga ona korisnike iz Srbije stalno automatski prebacuje na indonežanski jezik, što ubrzo počinje jako da iritira, naročito kada se fino ušuškate u svoj krevet, špica prođe i pojave se ponovo titlovi na indonežanskom, iako ste maločas sve podesili na srpski ili engleski. Titlovi na srpskom postoje ali ne za sve sadržaje.

Ozbiljna zamerka je to što neke od najpopularnijih TV serija nemaju najnoviju sezonu, naročito one koje Netflix preuzima od drugih produkcijskih kuća, tako da kompletnu seriju možete odgledati gotovo isključivo ako je u pitanju serja koju je producirao Netflix, za ostalo morate da tražite rešenja na drugim mestima.

Fina opcija je to što Netflix možete da prilagodite svim članovima porodice prema njihovim potrebama, svi oni dobijaju svoj profil, mogu da pristupe Netflixovoj bazi sa svog uređaja i da naprave svoj izbor sadržaja koje najviše vole, a kada su u pitanju deca, roditelj može da ograniči pristup onome što ne želi da deca mogu da vide.

Ono što korisnike širom sveta frustrira u manjoj ili većoj meri je to što Netflix nije trajna baza filmova i serija, već su sadržaji dostupni određeno vreme - Netflix bira za vas šta možete da gledate i koliko dugo će to biti dostupno na platformi

Što se cene tiče, Netflix nudi tri opcije, u zavisnosti od rezolucije slike kakvu želite - u rasponu od 950 dinara za SD do 1420 dinara za 4D rezoluciju. Proverite najpre kako se vaš uređaj i brzina interneta koju imate kod kuće ponašaju pre nego što uplatite najjači paket jer može se desiti da dobijete beskrano seckanje filmova na svakih nekoliko sekundi. Možda je najbolje biti realan i u Srbiji uzeti najmanju rezoluciju gde god se nalaziti, pa čak i sa njom vam se može desiti da neke sadržaje na Netflixu ne možete da pogledate bez prekida.

HBO GO

U suštini veoma sličan Netflixu, ali nešto povoljniji - za svega 6 evra (705 dinara) mesečno možete gledati kompletnu HBO produkciju, i dobar deo programa drugih produkcijskih kuća. Sve je kvalitetno prevedeno na srpski, platforma ne baguje i ne prebacuje automatski na druge jezike, ali i ovde ste sigurni da ćete jednu seriju moći da odgledate u celini samo ako je njen producent HBO. Popularne serije iz drugih produkcija obično nemaju najnoviju sezonu.

Ponuda filmova je "protočna", platforma odabira naslove i trajnost njihovog prisustva na osnovu popularnosti, odnosno broja klikova, što znači da, kao i kod Netflixa, morate biti spremni na ukus prosečnosti. Ponekada se pojavi i ponešto što se ne uklapa u ukus proseka, poneki film ili serija sa umetničkim predznakom ili iz zemalja koje "nisu tako cool" kao angloameričke, ali takvi sadržaji obično ne opstaju dugo na platformi.

Ipak, ako nemate pri ruci priručnike koje filmove morate obavezno da pogledate u životu, ponuda HBO GO-a može da ulepša gotovo svako veče ili kišni dan prilično bogatim izborom kvalitetnih filmova i serija u dobroj rezoluciji.

I ovde morate paziti na tehničke preduslove - koliko jak striming može da podnese vaš kućni internet u spoju sa aparatom preko koje gledate.

DEEZER

Prosečnom konzumentu muzike neće biti najjasnije zašto plaćati za preslušavanje muzike kad je ionako moguće slušati "sve" besplatno. Pa, nije moguće slušati baš sve besplatno. Zapravo, veliki deo muzike nije dostupan besplatno, ili nije dostupan u dovoljno dobroj rezoluciji zvuka. Time već ulazimo u sferu natprosečnih konzumenata muzike, onih koji imaju veće zahteve kada je muzika u pitanju. Opet, prave muzičke aristokrate kupuju ploče i slušaju muziku sa gramofona, ali muzičke platforme su dobro pomoćno sredstvo jer gramofon ne možete baš nositi sa sobom dok putujete, radite u kancelariji ili ste na plaži.

Deezer je jedna od još uvek malobrojnih muzičkih platformi koje možete koristiti iz Srbije. Ima impresivnu muzičku bazu od 56 miliona naslova, i dobro ćete se namučiti da pronađete ono čega nema na Deezeru, bar kada su u pitanju strani naslovi - domaći su većinom tu, ali ne baš svi, pogotovu ne starija izdanja.

Deezer ima svoju aplikaciju za smartfonove, ali može se slušati i sa sajta (samo u verziji za kompjutere, na smatfonu ili tabletu morate instalirati aplikaciju).

Dodatno zbunjuje to što Deezer možete koristiti potpuno besplatno koliko god želite, jedino što vas u tom slučaju nakon svake četiri pesme očekuje poluminutna reklama za Premium uslugu, koja počinje da iritira vrlo brzo. Dakle, ako želite da uživate u omiljenim albumima ili plejlistama bez dosadnih reklama, to će vas koštati - od 600 dinara mesečno za Deezer Premium, do 800 dinara za porodični paket, koji može da koristi ukupno šestoro članova porodice, ili HI-FI paketa sa najjačom rezolucijom zvuka, u kojem su dostupni i Flac fajlovi. Teoretski, za sve korisnike kloji plaćaju Deezer trebalo bi da je dostupno i preuzimanje muzike za slušanje u offline modu (samo u koviru Deezer aplikacije), ali to ne funkcioniše baš najpouzdanije na Deezeru.

Dakle, praktično jedina korist koju dobijate od pretplate je to što nema reklama, osim ako ste se odlučili za slušanje Flac fajlova.

SPOTIFY

Ponuda platforme Spotify veoma je slična Deezeru koji je nekoliko godina duže sa nama u Srbiji. Za korišćenje Spotify-ja morate da instalirate aplikaciju i na kompjuteru, pored smartfona i tableta gde se to podrazumeva. Cene premium paketa su veoma slične - 600 dinara za individualni premium, koji vam pruža uživanje u muzici bez reklama, oflajn mod koji radi - dakle možete napraviti svoju plejlistu za slušanje kada niste priključeni na internet, i "on demand" plejliste - što u suštini znači da, ako ste naveli da volite "rock" ili "jazz" ili "Heavy metal", kada ne slušate vaš lični odabrani sadržaj, Spotify vam pušta plejliste drugih korisnika sa tagovanim žanrom koji ste vi označili kao omiljeni.

Premium duo, ponuda Spotify premium za dve osobe košta 700 dinara, i osim navedenih ponuda za pojedince nudi zajedničke plejliste sa partnerom. I najzad, postoji i porodični paket za 6 korisnika, po ceni od 900 dinara, koji pored svega navedenog omogućuje roditeljima da blokiraju svojoj deci pesme sa nevaljalim stihovima - što znači da ovaj paket nije naročito popularan kod dece.

Spotify ima sličnu ali ipak ne sasvim istu bazu kao Deezer. U svetskim razmerama, Deezer, sa sedištem u Francuskoj, ima svega 6% svetskog tržišta striminga muzike dok Spotify, sa sedištem u Švedskoj predstavlja najjaču platformu na svetu i ima više od 60% svetskog tržišta - ne bez razloga. Iako Spotify nominalno ima 6 miliona pesama manje nego Deezer, u praksi ćete neretko neki naslov lakše naći na Spotify-ju nego na Deezeru.

Takođe, plajliste sa Spotify-ja su svetski referentne, pa kada za neku plejlistu na Spotify-ju piše da sadrži "izbor najbolje nove jazz/chillout/world.. muzike" najčešće možete biti sigurni da je ta lista ostvarila veliki uticaj na ljubitelje ove vrste muzike širom sveta.

Bitan nedostatak Deezera i Spotify-ja je to što su to ipak mainstream mediji. Ako je vaš muzički ukus ipak malo više orijentisan ka alternativi, nezavisnim muzičkim produkcijama i samostalnim izvođačima koji ne spadaju u glavni korpus svetske muzičke industrije, onda je pravo mesto za vas

BANDCAMP

Bandcamp je platforma koja najbrže raste i razvija se, i nudi u suštinu najkvalitetniju novu muziku iz celog sveta. Bandcamp nema premium usluge - sve je dostupno potpuno besplatno, osim ako sam autor ili vlasnik muzike nije drugačije odredio. Uobičajeno podešavanje koje se nudi vlasniku muzike je da jedan naslov može besplatno da se presluša najviše tri puta dnevno, mada vlasnik muzike može i drugačije da podesi platformu ako to želi. Nakon trećeg preslušavanja, obično dobijate ponudu da pesmu ili album kupite - odnosno da kupite fajlove koje možete preuzeti u svoj kompjuter ili telefon. Bandcamp nudi mogućnost da kupite i fizičke nosače zvuka - ploče, kasete i CD-ove vašeg omiljenog benda, kao i bilo šta drugo što bend ima da ponudi na prodaju (knjige, majice, ulaznice za koncerte..).

Bandcamp je dostupan širom sveta bez ograničenja, i nudi veoma zanimljiv izbor muzike iz celog sveta. Na svetskoj listi najposećenijih muzičkih platformi, Spotify zauzima prvo mesto, Bandcamp je trenutno na četrnaestom, a Deezer na devetnaestom mestu. Bandcamp nezadrživo raste, pa će uskoro biti još bolje plasiran, sasvim sigurno.

Još jedan razlog da koristite Bandcamp što češće je to što ova platforma najkorektnije tretira muzičare.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.