GORAN BOGDAN SOLIDARAN SA KOLEGAMA IZ SRBIJE, bojkotovao venecijanski festival
Foto: Printscreen

lep gest

GORAN BOGDAN SOLIDARAN SA KOLEGAMA IZ SRBIJE, bojkotovao venecijanski festival

Kao državljanin Hrvatske, Goran Bogdan je mogao da prisustvuje Mostri, ali odbio je da to učini jer reditelju Ivanu Ikiću i ostatku ekipe filma Oaza nije ukazana dobrodošlica. Kontroverza je tim veća što je ekipa bosanskohercegovačkog filma "Quo Vadis, Aida" dobila pravo da prisustvuje festivalu iako Bosna i Hercegovina ima isti status kao Srbija - njenim državljanima nije dozvoljeno putovanje u Evropsku Uniju.

Objavljeno: 16:56h

Film ”Oaza” osvojio je nagradu za najbolji evropski film u selekciji Dani autora na festivalu u Veneciji. Međutim, zbog korone veći deo ekipe filma nije prisustvovao premijeri.

”Mi smo svakako bili nesrećni što nismo tamo, stvarali smo taj film pet godina i bilo nam je jako važno da budemo u dodiru sa publikom i da fizički osetimo emociju koju taj film proizvodi, a druga stvar je da smo dali film na poverenje festivalu koji bi trebalo da nas ugosti, a to znači da i ta zemlja treba da podigne svest da gosti treba da dođu, ali smatram da je neumesno komentarisati dalje od toga jer je situacija ipak vezana za zdravlje”, rekla je producentkinja filma Marija Stojanović za Jutarnji program.

U filmu Oaza glume štićenici Doma za decu i mlade “Sremčica”, koji su kroz višegodišnji proces kastinga i radionica učili da glume i spremali svoje uloge, a reditelj Ivan Ikić napominje da je njihov uspeh veći time što u filmu nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove.

Pored štićenika Doma “Sremčica”, u filmu igraju još i slovenačka glumica Maruša Majer, miljenik regionalne publike Goran Bogdan i sjajna Draginja Voganjac.

Goran Bogdan kaže da je on sam mogao da prisustvuje kao građanin Hrvatske, ali nije želeo sam da bude tamo bez ostatka ekipe.

”Meni je bitno da je film bio tamo i da je pobedio. Nisam želeo da budem tamo bez ostatka ekipe. Istog dana, tačnije 3. septembra film ”Otac” je bio na Pulskom festivalu, pa sam odlučio da ostanem u Puli, gde smo dobili dve nagrade.’’

Svetski mediji su nakon premijere “Oaze” pohvalili autentičnost i osećajnost filma nazvavši ga “remek-delom ljudske opservacije”. Očekuje se da film “Oaza” pred domaću publiku stigne kasnije u toku jeseni.

Bonus video:

espreso.co.rs/b92.net


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.