Predstavljamo vam TOP 5 FILMOVA koje ne smete propustiti na FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ
Izdajnik (Marko Belokio), Foto: promo

festival

Predstavljamo vam TOP 5 FILMOVA koje ne smete propustiti na FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić predstavlja više nego dobar razlog za posetu severu Srbije za ljubitelje filmske umetnosti - ponuda umetničkih filmova je bogata i raznovrsna.

Objavljeno: 12:30h

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program

Pinokio / Pinocchio Matteo Garrone, Italija, Francuska, Ujedinjeno kraljevstvo, 2019 Adaptacija zasnovana na knjizi “Pinokijeve avanture” Karla Kolodija iz 1883. godine, koju Mateo Garone potpisuje kao koscenarista i reditelj, a u kojem jednu od glavnih uloga tumači Roberto Beninji (Đepeto). Reč je o priči za decu poznatu širom sveta koja donosi avanturu sa Pinokijom, drvenom lutkom koja oživljava i postaje dečak.

Glavni takmičarski program

foto: promo

Znoj / Sweat

Magnus von Horn; Poljska, Švedska, 2020 Film „Znoj” koji je ove godine trebalo da ima svetsku premijeru na festivalu u Kanu, tokom tri dana prati život fitnes motivatorke Silvije Zajc, koja na društvenim mrežama ima stotine hiljada pratilaca. Iako je okružena lojalnim radnicima i ljudima koji joj se dive, ona je u potrazi za prisnim odnosom u kojem bi sa nekim mogla da stvori bliskost i deli svoju intimu.

Paralele i sudari

Mater Jure Pavlović, Hrvatska, Srbija, Francuska, Bosna i Hercegovina, 2019

Nakon godina provedenih u Nemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o nepokretnoj majci, koja je na samrti. Majčino onemoćalo telo, čak i prikovano za krevet, zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njenoj blizini. Kako dani prolaze Jasna se zapliće u mrežu zameranja od kojih je očajnički pokušavala da pobegne. U ovoj beskompromisnoj psihološkoj drami, Jasnino strpljenje i dobrota nisu uzvraćeni, te je primorana da se suoči sa složenom i narušenom dinamikom odnosa sa majkom.

Best of Europe 2019

Izdajnik / The traitor / Il traditore

Marco Bellocchio: Italija, Francuska, Nemačka, 2019

Jedan od vodećih italijanskih reditelja Marko Belokio u ovom biografskom filmu prikazuje život Tomaza Buskete, prvog mafijaškog doušnika na Siciliji osamdesetih godina, takozvanog “gazde dva sveta”. Buskete je kasnio postao o saradnik pravosuđa, a bio je poznat i kao član Koza Nostre. Film je izabran za italijanskog kandidata za Oskara 2020. godine za najbolji strani film.

Bugarska u fokusu

Majmun / МАЙМУНА

Dimitar Kocev Šošo, Bugarska, 2006

Iva i Maja su polusestre po ocu kojeg obožavaju. Na granici između detinjstva i zrelosti, život polusestara očekuju drastične promene. One će morati da pronađu odgovore na pitanja koja su van domašaja i odraslima. Filmska priča koja pokreće pitanja o životnim suočavanjima sa smrću, sudbinom, usamljenosti ljudi i brzim duhovnim razvojem koje donose teške životne situacije. Gledajući ga, film ostavlja osećaj topline i bliskosti sa likovima kao da su sve zajedno preživeli.

Više informacija o programu možete naći na sajtu: https://www.palicfilmfestival.com/sr

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.