BELDOCS 2020: FILMOVI KOJE NE SMETE PROPUSTITI
Foto: Promo

festival

BELDOCS 2020: FILMOVI KOJE NE SMETE PROPUSTITI

Poklon karte za čitaoce našeg portala

Objavljeno: 11:10h

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentarnih priča koje ne smete propustiti.

Espreso.co.rs poklanja svojim čitaocima 2x2 karte za projekcije na Beldocs festivalu. Potrebno je da se javite u inbox Facebook stranice Espreso Kultura, sa naznakom za koji film biste voleli da osvojite karte. Oni najbrži na poklon će dobiti po dve karte!

Zemlja je plava kao pomorandža (Земля блакитна, ніби апельсин)

Iryna Tsilyk — Ukrajina-Litvanija — 2020 — 74'

foto: Promo

Kada pesnikinja/režiserka Irina Cilik prvi put poseti porodični dom Trofimčuk-Gladki u gradu u ratnom području Krasnogorovka u Ukrajini, iznenađuje se onim što otkriva: dok spoljni svet sačinjavaju bombaški napadi i haos, samohrana majka Ana i njeno četvoro dece uspevaju da održe svoj dom kao sigurno utočište, puno života i svetlosti. Svaki član porodice gaji strast prema filmu, pa je bilo vrlo prirodno snimiti film inspirisan njihovim sopstvenim životom u ratno doba.

6. septembar u 22.00, Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije

Materinstvo (Maternite) - Selekcija Vatromet

Nataliya Ilchuk — Ukrajina-Francuska — 2019 — 18'

Materinstvo je film o umoru majke dvoje male dece. Čin samopožrtvovanja zarad deteta, koji upija sve vreme i ne ostavlja prostora ni za potrošnju, ni za zadovoljstvo, ni za taštinu, postaje prilika za posvećenu ženu u stanju fizičke i emocionalne iscrpljenosti da dostigne transcendentalno stanje blisko duhovnoj ekstazi.

7. septembar u 20.00, Letnja scena na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja)

Crna ovca (Black Sheep)

Ed Perkins — VB — 2018 — 27'

Crna ovca pripoveda o Kornelijusu Vokeru, čiji se život promenio 27. novembra 2000. godine, na dan kada je ubijena Damilola Tejlor. Kornelijusova majka, uplašena za sigurnost svog sina, odlučuje da preseli njihovu porodicu iz Londona. Kornelijus se odjednom zatiče u belačkom kraju kojim upravljaju rasisti u koji mora da se uklopi.

Napolju cvetaju narandže (Lá fora as laranjas estão a nascer)

Nevena Desivojević — Srbija-Portugalija — 2019 — 20'

Visoko među planinama, čovek odoleva sam u selu koje nestaje. Lutajući maglovitom prirodom, krećući se unutar zidova svoje mračne kuće, on oplakuje svoje stanje čoveka, osuđen da služi okruženju koje je odbacio.

Napolju cvetaju narandže
Napolju cvetaju narandžefoto: Promo

5. septembar u 20.00, Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije

Više informacija o celokupnom programu možete naći na sajtu: https://www.beldocs.rs/

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.