Osveta je njena! Furija stiže da kazni grešnike – Završeno snimanje trilera Petra Ristovskog
Foto: Promo

DOMAĆI FILM

Osveta je njena! Furija stiže da kazni grešnike – Završeno snimanje trilera Petra Ristovskog

Film se trenutno nalazi u postprodukciji. Montaža slike je završena i u toku je obrada zvuka i rad na specijalnim efektima, a nakon toga kolor korekcija i komponovanje originalne muzike.

Objavljeno: 13:00h

Film „Furija“, polusatni triler sa elementima fantastike u režiji Petra Ristovskog, trenutno se nalazi u fazi postprodukcije. „Furiju“ su producirali Besne slike, Fakultet dramskih umetnosti i Zillion fim, a naslovnu ulogu tumači Teodora Ristovski. Ovaj film je master rad producentkinje Nade Savić na Katedri filmske i TV produkcije (FDU).

foto: Promo

Furija (glumi je Teodora Ristovski) se vraća u prošlost, u futurističku, neosetljivu sredinu koja se ogrešila o nju kao devojčicu. U potrazi za svojim krvnicima, ona prekraja rupe u pamćenju i, kao produžena ruka Pravde, kažnjava odgovorne. Po rečima producentkinje i scenaristkinje Nade Savić, Furija ne predstavlja heroja – ona nije pozitivan lik, nije negativac iako njena pojava sa sobom donosi smrt, ona je sudija koji donosi pravdu i neminovni uzročno posledični mehanizam koji uspostavlja novi prirodni poredak. Nada Savić objašnjava: „U ovom filmu, pojava Furije nam govori da je društvo toliko ogrezlo u grehu i zločinu da božanstvo mora da ,interveniše’. Furija je predstavljena kao viša sila koja dolazi iz prirode i sa sobom donosi Strašni sud.“ Crvenokosa Furija je boginja koja ne oprašta i koja savremeno društvo „čisti“ od nepravde i izopačenja. Lik je odabran kao simbolički i mitološki subjekat, a njegovi potencijali su višestruki.

foto: Promo

U filmu Petra Ristovskog, uz Teodoru Ristovski, glume Nataša Marković, Stojan Đorđević, Dejan Dedić i Aleksandar Gligorić. Devojčica Milica Bašić glumi malu Furiju. Scenario su napisali: Nada Savić, Petar Ristovski i Teodora Ristovski, a Nada Savić je film i producirala. Na nastanku „Furije“ učestvovali su direktor fotografije Vuk Papić, montažer Vladimir Marković Looney, kostimografkinja Majda Cupać, scenografkinje Mia Medenica i Nera Vulović, snimatelji zvuka Milan Bogić, Andrej Ristevski i Antonio Toni Andrić, šminkerke Vesna Mijušković, Jelena Ćosović i Jevrosima Petković... Supervizor produkcije i mentor Nade Savić na master studijama je producent i reditelj Milan Todorović.

foto: Promo

Nada Savić nam otrkiva pojedinosti o nastanku ovog projekta: „Moja zamisao kao producenta je da realizujem projekat koji treba da bude domaći primer umetničkog filma sa jasnom žanrovskom strukturom, koji se ugleda na neke od festivalski i komercijalno najznačajnihih autorskih filmova dašnjice kao što su filmovi iz opusa Nikolasa Vinding Refna: Neonski demon, Vozač, Samo Bog oprašta i neke od nezavisnih filmova arthouse produkcije, poput filma Ispod kože u režii Džonatana Glejzera. Film bi trebalo da, pored izražene atmosfere i žanrovske pretenzije, nađe utemeljenje u mitologiji – a istovremeno kroz svoju priču pruži savremeni prikaz socio-emotivno-psihološke atmosfere u društvu.“

Prvi deo snimanja odigrao se u avgustu 2017, a dosnimavanje u junu 2020. godine. Pauza u radu bila je uzrokovana drugim projektom reditelja (film i serija „Kralj Petar I“) i prikupljanjem dodatnih sredstava za produkciju ovog produkcijski zahtevnog filma. „Furija“ je snimana na lokacijama na Novom Beogradu (Novo bežanijsko groblje, IMT fabrika u stečaju, Salon nameštaja „Atlas“), u Železniku (Železnička šuma), Rušnju i Batajnici, kao i u studiju FDU-a.

Film se trenutno nalazi u postprodukciji. Montaža slike je završena i u toku je obrada zvuka i rad na specijalnim efektima, a nakon toga kolor korekcija i komponovanje originalne muzike. Kada film bude završen sledi prijavljivanje na strane festivale kratkog filma, dok će domaća premijera biti na nekom od domaćih festivala sledeće godine. Nakon pojavljivanja u filmu, Furija će nastaviti svoj ,,život'' kroz strip i video igru.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.