Bioskopi još ne mogu da obnove aktivnost, nedostaju novi filmovi
Foto: Filip Plavčić

bioskopi

Bioskopi još ne mogu da obnove aktivnost, nedostaju novi filmovi

Iako je vanredno stanje ukinuto, još nisu stvoreni uslovi za rad bioskopa, a prema rečima direktora MegaCom Filma (MCF) i Kombank dvorane Igora Stankovića, problem nije samo tehničke prirode - zbog mera zaštite od infekcije korona virusom, već je problem i nedostatak novih filmova.

Objavljeno: 22:07h

“Vanredno stanje jeste ukinuto, ali su mere i dalje na snazi. Niko od nas iz branše ne zna tačno kada ćemo proraditi. Sve je na nivou prognoza. Nije stvar samo u tome da se otvore bioskopi, oni tehnički mogu da se spreme za otvaranje čim se ukine zabrana okupljanja, ali imamo problem sa filmovima za prikazivanje. Novih filmova nema”, izjavio je Stanković za portal SEEcult.org, ukazujući na odlaganja velikih međunarodnih festivala i ponovnog otvaranja bioskopa u svetu, koji inače imaju primat u prikazivanju novih filmova.

Igor Stanković
Igor Stankovićfoto: FAF

“Evo, sutra je trebalo da počne Kan… Nema ni startova u američkim bioskopima. Ne možemo mi u Srbiji da dobijemo svetske premijere, ne možemo da prikazujemo filmove pre nego što krenu u Americi i Evropi. Do daljeg za nas ostaje ta varijanta – čekamo da svetski bioskopi prorade, pa da i mi nastavimo”, rekao je Stanković, čija distributerska kuća MCF vodi i Kombank dvoranu, kao i bioskope CineGrand i Vilin grad.

Stanković je ukazao i na težak finansijski položaj u kojem su se našle kompanije kao što je njegova, ocenjujući da je stanje “dramatično”.

foto: Kombank dvorana

“Zaposleni jesu dobili minimalce, ali tu su porezi, koji su samo prolongirani, onda zakupi i ostali troškovi koji moraju da se plate. A ne možemo ni svim zaposlenima da damo samo minimalac. Država je na rečima tu za nas, ali na delu – slabo. Sve se polako otvara, čak i turizam, a mi smo bez dinara prihoda i bez subvencija. Moramo da izvršavamo finansijske obaveze. Stare akumulacije se izvlače. Iskreno, stanje je dramatično”, rekao je Stanković.

Prema njegovom mišljenju, pre jeseni ne može se očekivati normalizacija.

MCF je, inače, ekskluzivni zastupnik holivudskog studija “Disney”, kao i Diznijevih brendova Pixar Animation Studios, Marvel Studios, Lucasfilm Ltd, Touchstone Pictures, Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios i nekadašnjih 20th Century Fox i Fox Searchlight Pictures pod rebrendiranim nazivom 20th Century Studios i Searchlight Pictures, kao i Blue Sky Studios.

MCF je među retkim distributerima koji ističu važnost autorskih i evropskih filmova, kao i značaj domaćih filmskih festivala, pa se ističe i kao producent Festivala autorskog filma, Dečjeg filmskog festivala – Kids festa, Festivala francuskog filma, kao i Onlajn filmskog festivala "Moj Off", koji je pokrenut upravo za vreme pandemije korona virusa, a prerastao je u onlajn platformu za prikazivanje filmova na zahtev.

U Srbiji su sredinom marta zatvoreni bioskopi, a iako je 6. maja ukinuto vanredno stanje, još je na snazi zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, uključujući i posete bioskopima i pozorištima.

espreso.co.rs/seecult.org

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.