U susret kanskim koprodukcionim susretima, Pavle Vučković predstavlja svoju viziju filma „Mraz“
Foto: Promo

domaći film

U susret kanskim koprodukcionim susretima, Pavle Vučković predstavlja svoju viziju filma „Mraz“

Sredinom marta obelodanjeno je da je projekat novog filma scenariste i reditelja Pavla Vučkovića, „Mraz“, izborio mesto među šesnaest odabranih u ponudi 16. izdanja koprodukcionh sustreta „Atelje“

Objavljeno: 15:09h

Zbog epidemije virusa Kovid-19, održavanje Kanskog filmskog festivala je krajnje neizvesno u ovoj godini – međutim, „Atelje“, koji je sastavni deo ove prestižne filmske fešte, održaće se onlajn, od 23. do 26. juna 2020. godine, na platformi koja će biti napravljena specijano za ovu priliku. „Atelje“ učesnicima obezbeđuje pristup međunarodnim koprodukcijama i osmišljen je sa ciljem da se stimuliše kreativno filmsko stvaralaštvo i ohrabre nove generacije filmskih autora.

foto: Promo

U susret „Ateljeu“, Vučković i njegova ekipa napravili su trominutni mood video koji treba da nagovesti i dočara izgled budućeg filma. Producent Stefan Mladenović objašnjava: „S obzirom da se radi o projektu koji je netipičan za naše kulturne prostore, i da predstavlja iskorak u smislu estetike i dramaturške strukture, smatrali smo da je potrebno uraditi mood video koji je predstaviti naše viđenje lirskog i fantastičnog u filmu Mraz. Video ima osnovnu namenu da pomogne u finansiranju filma, i da potencijalnim koproducentima i filmskim fondovima predstavi viziju reditelja. Mood video filma Mraz bio je jedan od bitnih faktora koji su ubedili gospodina Žorža Goldensterna i „Sinefondasion“ Kanskog festivala da primi film na ovogodišnji „Atelje“, odnosno u koprodukcioni market Kanskog festivala.“

Glavna junakinja „Mraza“ je policijska detektivka Mirjana koja odlazi u jedno malo mesto u istočnoj Srbiji da istraži slučaj nestale devojke, a njena potraga prerasta u mitološko putovanje u sopstvenu prošlost. U maju 2019. godine projekat filma „Mraz“ podržan je na konkursu Filmskog centra za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Tom prilikom, u obrazloženju komisije je, između ostalog, navedeno da u maniru hibridne matrice trilera i horora, autor vešto uspostalja glavnu žanrovsku liniju – liniju detektivskog filma. Novi film reditelja i scenariste Pavla Vučkovića, poznatog po ostvarenju „Panama“, nastaje pod okriljem producentske kuće Plan 9.

Podsećamo... Projekat za film „Mraz“ dobio je podršku Filmskog Centra Srbije za razvoj scenarija, razvoj projekta i za produkciju filma, a do sada predstavljen u Sarajevu (Sarajevo Film Festival - CineLink 2019) i Transilvaniji (Cluj Film Festival - Transilvania Pitch Stop 2018). „Mraz“ je dobio podršku programa MEDIA Kreativna Evropa Evropske unije (MEDIA Single Project Development Support) i Eurimaža (Eurimages Development Award). U toku je inostrano finansiranje filma, koje treba da bude zaokruženo tokom 2021. godine, kada će biti realizovano i snimanje.

Mood video realizovala je ekipa koji sačinjavaju scenarista/reditelj Pavle Vučković, producent Stefan Mladenović, direktor fotografije Igor Marović, scenografkinja Livija Mikić, kostimografkinja Magdalena Klašnja, maskerka Jasmina Mina Ilić, dizajneri zvuka Aleksandar Rančič i Vladimir Kerkez i kompozitor Milan Sv Đurđević. Za kolor korekciju i mastering bio je zadužen Nikola Marinković, dok je kompanija Digital Asset Tailors uradila vizuelne efekte. U videu se pojavljuje glumica Branka Milović.

Više o ovom intrigantnom projektu možete da saznate na zvaničnom sajtu filma: plan9.rs/Frost.html

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.