Moj brat juri dinosauruse - najbolji evropski film za mlade
Foto: Promo

dečija kultura

Moj brat juri dinosauruse - najbolji evropski film za mlade

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA YAA) dodeljena je filmu “Moj brat juri dinosauruse” Stefana Čipanija iz Italije, a prvi put ove godine je, zbog pandemije korona virusa, održana u virtuelnom okruženju u oko četrdeset zemalja širom Evrope.

Objavljeno: 14:18h

Nagradu je dodelio 26. aprila žiri sastavljen od 2.000 mladih iz 32 zemlje, a uz pobednički film "Moj brat juri dinosauruse", u konkurenciji su bili i filmovi “Moje neverovatno leto sa Tes” Stivena Vauterloda i “Roka menja svet” Katje Benrat.

S obzirom na pandemiju korona virusa, originalno planirano bioskopsko prikazivanje sva tri filma u konkurenciji moralo je da bude otkazano, pa su ih članovi žirija mladih gledali onlajn na platformi Festival Scope. Imali su priliku i da diskutuju u različitim video grupama, a i glasali su onlajn, saopštila je EFA.

Polusatna ceremonija dodele nagrade, koju je moderirala bivša članica YAA Ivana Noa, prenošena je direktno na sajtu yaa.europeanfilmawards.eu

foto: Promo

Reditelj pobedničkog filma Stefano Čipani, vidno uzbuđen, zahvalio je svima na podršci i priznao da je bukvalno ostao bez reči.

Svi ovogodišnji nominovani filmovi, inače, debitanska su ostvarenja, a i svi su adaptacije književnih dela.

foto: Promo

Među članovima žirija bilo je i 75 izabranih osnovaca iz 28 gradova u Srbiji, koji su imali priliku da učestvuju i u panel diskusijama u manjim grupa, koje su i ove godine moderirali Dušan Čavić i Dušan Šaponja (Marka žvaka). Organizator događaja u Srbiji je program Slobodna Zona junior, u saradnji sa festivalom Slobodna zona, uz podršku Filmskog centra Srbije.

U izboru najboljeg filma učestvovali su, između ostalih, i mladi članovi žirija iz Sarajeva, a partneri EFA u Bosni i Hercegovini četvrtu godinu za redom su bili Sarajevo film festival i bioskop Meeting Point.

Evropska filmska akademija ustanovila je taj kulturno-edukativni događaj pre devet godina, a prvi put je realizovan u virtuelnom formatu - zbog pandemije virusa korona.

EFA je organizovala dodelu YAA uz podršku filmskog fonda Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Media potprograma Kreativne Evrope.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.