Skorseze, Kopola i Ken Louč izrazili prezir za Marvelove filmove
Martin Skorseze, Foto: Printscreen

film

Skorseze, Kopola i Ken Louč izrazili prezir za Marvelove filmove

Trojica velikih režisera pokazali su da imaju vrslo slično mišljenje o superjunačkim filmovima koje producira Marvel

Objavljeno: 11:36h

Ovih dana u svetskim medijima mnogi slavni režiseri izražavju se veoma nepovoljno o vrednosti filmova u produkciji kuće Marvel Cinematic Universe.

Martin Skorseze, autor "Taksiste", "Razjarenog bika" i "Dobrih momaka" prvi je pokrenuo temu kada ga je magazin Empire upitao da li prati Marvelove superjunačke filmove i šta misli o njima.

"Pokušao sam, ali to nije kinematografija. Iskreno, bez obzira na to koliko su zanatski dobro izvedeni i bez obzira na to koliko glumci daju sve od sebe u datim okolnostima, najviše me podsećaju na tematski zabavni park. To nije kinematografija u kojoj ljudska bića pokušavaju da proslede emotivna, psihološka iskustva drugim ljudskim bićima."

Na njegovu izjavu nekoliko dana kasnije nadovezao se Frensis Ford Kopola, autor remek dela kao što su "Kum" i "Apokalipsa sada".

Frensis Ford Kopola
Frensis Ford Kopolafoto: Printscreen

“Kad Martin Scorseze kaže da Marvelovi filmovi nisu kinematografija, on je u pravu, jer očekujemo da ćemo naučiti nešto iz kinematografije, očekujemo da dobijemo nešto, prosvetljenje, nešto znanja, neku inspiraciju”, izjavio je Kopola i nastavio: “Ne znam da li iko ima išta od gledanja istog filma iznova i iznova. Martin je bio ljubazan kad je rekao da to nije kinematografija. Nije rekao da su vredni prezira, a ja kažem da jesu.”

Britanski režiser Ken Louč, autor filmova "Ja, Daniel Blejk" i "Vetar koji njiše ječam" otišao je i nekoliko koraka dalje u kritici Marvelovih filmova.

Ken Louč
Ken Loučfoto: Printscreen

“Napravljeni su kao roba poput hamburgera, a tu se ne radi o komunikaciji i razmeni mašte”, izjavio je Louč za Sky News i dodao: “Radi se o stvaranju robe koja će doneti dobit za veliku korporaciju – oni su vežba cinizma. Oni se bave tržištem i to nema nikakve veze s filmskom umetnošću. Kako je rekao Vilijem Blejk: Kada se razgovara o novcu – umetnost je nemoguća”.

Bonus video:

Espreso Live Session #7: Daniel KOvač


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.