Deveto izdanje Beldocsa: Festival najboljih dokumentarnih filmova iz celog sveta počinje 12. maja!

biće zanimljivo

Deveto izdanje Beldocsa: Festival najboljih dokumentarnih filmova iz celog sveta počinje 12. maja!

Kao i inače, i ovaj put festival Beldocs obećava mnogo intrigantnih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta
Objavljeno:

Projekcijom domaćeg filma "U potrazi za snom" Mladena Mitrovića, 12. maja u Velikoj dvorani Sava centra počinje 9. Beldocs, festival najboljih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta, koji će do 18. maja predstaviti više nego intrigantna ostvarenja. Druga epizoda Jelen TOP 10 minuta: 25 godina KKN i brilijantna recitacija Ide Lolobrigide! Priča filma kome je pripala čast da otvori Beldocs, uz koju se publika smeje i plače u isto vreme, postavlja pitanje: Koliko daleko bi svako od nas otišao u potrazi za snom? Film je realizovala producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima, Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije, a UNESCO ga je podržao prepoznavši ga kao jedan od svojih milenijumskih projekata. "U potrazi za snom" sniman je u 12 zemalja.

Beldocs zatvara najnoviji film Majkla Mura "Koga sledećeg napasti?" 18. maja, koji nakon premijere u Torontu, te prikazivanja u Kanadi, Njujorku, Čikagu, Berlinu, Luksemburgu, Filadelfiji i Novom Zelandu, stiže i pred beogradsku publiku. Kontroverzni Oskarovac provokativan je kao i uvek, i to u urnebesnoj komediji u kojoj ne preza ni od čega, kako bi odgonetnuo šta je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika! Mur tako objašnjava Pentagonu gde bi trebalo da se dogodi sledeća invazija i sprema upravo jednu novu u ime Amerike… Ne znate kako da se pomirite sa partnerom? Ako ovih 10 pesma ne pomogne - neće ništa! (VIDEO) U devetoj godini postojanja, festival Beldocs donosi mnoge novine. Najpre, mesta održavanja proširena su za nekoliko dvorana. Nakon otvaranja koje će sada već tradicionalno biti u Sava centru, festival se nastavlja u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj Kinoteci, zatim u bioskopu Fontana i prvi put u Budvi u renoviranom Kadmus Cineplex bioskopu, čime Beldocs ove godine probija granice svog delovanja.
Promo
Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija od kojih su dve zadržale svoj takmičarski karakter. Naravno u pitanju su Međunarodni i Srpski takmičarski program, a prvi put ove godine, u domaćoj selekciji biće, pored Gran prija za najbolji film, dodeljene i dve strukovne nagrade – za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu. Selektor Međunarodnog programa, kao i omaž programa posvećenog čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju je Greg Dikjur, filmski teoretičar i autor, dok domaću selekciju potpisuje Darko Lungulov, filmski režiser. TALIJA – 8 MINUTA O LJUBAVI: Ljubavna statistika poznatih dama Međunarodni program vrvi od dokumentarističkih „poslastica“. Filmski sladokusci će tako uživati u filmovima koji golicaju i provociraju, govore o efektima prošlih vremena na sadašnje društvo. Iz Rusije nam stiže "Ruski detlić", film o radioaktivnom čoveku, žrtvi černobiljske nuklearne katastrofe, koji odlučuje da otkrije mračnu tajnu. "Boljšoj Vavilon" (Velika Britanija), jeste priča o haotičnom stanju u jednoj od najvećih baletskih kompanija, nakon brutalnog napada na njenog direktora. Nominovan za Oskara "Zemlja kartela" (SAD, Meksiko) vodi nas na granicu na kojoj nikad nema mira – granicu između Amerike i Meksika – gde se paralelno pripremaju dva pokreta osvetnika. Tu je i pobednik Sandensa Sonita (Iran, Nemačka, Švajcarska) "Ilegalni imigrant u Teheranu", koja se bori da postane umetnica iako je njena porodica već odredila njenu cenu za bogatu prodaju. "Zakon Motlijeve" (Danska, Avganistan, SAD) priča je o nekadašnjoj lepotici koja stavlja svoj život na kocku da bi branila Amerikance i Evropljane na sudu u zemlji nestabilnosti. Jedan jedanaestogodišnjak u filmu "Zud" (Poljska, Nemačka) trudi se da prebrodi sve teške zadatke koje mu postavlja stepa kao prirodno stanište, ali i njegova tradicionalna porodica. Priča o tehno di-džeju u Teheranu dolazi iz švajcarske produkcije u filmu "Rejv u Iranu", a o šezdesetosmašima se govori u hrvatskom filmu "Generacija 68". Ostatak međunarodnog programa čini jednako uzbudljive price: češki film "Amerika" u kome stotine ljudi živi po principima Divljeg Zapada, argentinski "Sala Alberdi" o buntu koji prerasta u protest u jednom kulturnom centru i holandski "Čudna ljubavna efera sa egom", jedno posebno istraživanje narcisoidne kulture.
U domaćim filmovima, autori se očito sve više trude da se približe svetskim standardima, što dokazuje program u kome se nalaze tri naslova, koja su već sada ušla u programe festivala najviših katerorija – film Ognjena Glavonića "Dubina Dva", koji je sa ogromnim uspehom prikazan na Berlinalu, potom film Mladena Kovačevića "Zid smrti i tako to" kome prestoji premijera u zvaničnom programu Visions du Réel festivala. Film "Četiri pasoša" Mihajla Jevtića, o četiri pasoša i jednoj zemlji, koji se našao u programu festivala u Trstu. Glavonićev film obrađuje tešku temu o najmasovnijoj grobnici u Batajnici, kojim se bavi i film Nedodirljivi, čija će domaća premijera takođe biti na Beldocsu. Svetske premijere imaće još šest naslova koji se takmiče za nagrade – Voli vas vaša Sexymaja Ivana Mandića o blogerki koja se upustila u vode prostitucije, "Najvažniji dečko na svetu" Tee Lukač, o fanu Džastina Bibera koji i sam pokušava da ostvari svoje snove u šoubiznisu, "Hotel dvojka" Marka Mamuzića o beskućnicima i najelitnijoj beogradskoj tramvajskoj linija, "Druga linija" Nenada Miloševića, o marginalizovanoj neoavangardnoj kulturnoj i umetničkoj sceni s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, "Kontraindikacije" Tamare von Steiner i "Jadranka" Branka Lazića o čuvenoj kantautorki Jadranki Stojaković. U kategoriji su i "Maske" Brankice Drašković, o umetničkim maskama Slobodana Tišme i "Djeca" Denisa Bojića, o roditeljima koji su tokom rata u Bosni izgubili po troje dece. Sem filma "Nedodirljivi", prateći program srpskih filmova koji se ne takmiče za nagrade čine i naslovi "Abdul i Hamza" Marka Grbe Singha, Kap u produkciji za medije nominovan za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo i "Tapavica" Ognjena Rakčevića (svetska premijera). Dva posebna programa ove godine su Biografski dokumentarci i Bugarski dokumentarni filmovi. Program biografskih filmova čine dokumentarci o Gabrijelu Garsiji Markesu, Hani Arent, Zlatanu Ibrahimoviću… dok će “domaće boje braniti” film o Milošu Crnjanskom. Festival priprema i jedan film iznenađenja u ovoj kategoriji, o kome će tek biti reči.
Poseban omaž program Beldocs posvećuje čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju. Tom prilikom biće upriličena najveća retrospektiva njegovih filmova i prva integralna retrospektiva na 35mm traci u Evropi, te će shodno tome program biti u Jugoslovenskoj kinoteci. Prvi put tom prilikom, biće prikazana i digitalno restauriran film Moana, kao i druga dela ovog jedinstvenog sineaste. Beldocs će ugostiti u Industry program, namenjen filmskim profesionalncima u ovoj oblasti. Iz Kopenhagena tim povodom dolazi Pol Pauels, (Paul Pauwels), predsednik Evropske dokumentarne mreže, koji će učesnicima programa, autorima i producentima, u dve odvojene sesije govoriti o pičingu - kako da predstave svoje projekte komisijama u Evropi - i o mogućnostima evropskih koprodukcija za srpske producente dokumentarnih filmova.
Promo
Kao i dosad, brojni gosti, filmski profesionalci iz oblasti dokumentarskog filma, posetiće Beldocs. Zasad, potvrđena su gostovanja protagoniste filma Ruski detlić Fedira Aleksandroviča, kao i autora Marte Minorovič (Zud), Suzane Regine Mojres (Raving Iran), Jana Foukala (Amerika), Nenada Puhovskog (Generation 68) i Ade Ušpic (Duh Hane Arent). (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.