ESPRESO VAS VODI NA BELDOCS 2019: Delimo karte za tri filma o budućnosti
Film Hi Ai, Foto: Beldocs promo

poklon čitaocima

ESPRESO VAS VODI NA BELDOCS 2019: Delimo karte za tri filma o budućnosti

Ovogodišnje izdanje dvanaestog po redu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2019 održaće se od 8. do 15. maja u više bioskopskih sala

Objavljeno: 15:26h

Prvih devetoro čitalaca koji se jave u inbox facebook strane Espreso Kultura, a koji nisu dobijali nagradu Espreso portala u poslednjih mesec dana, dobiće po dve karte za jedan od ovde ponuđenih filmova sa Beldocs festivala.

Uz vaše puno ime i prezime, potrebno je da naznačite za koji film ste zainteresovani. Više informacija o tri dokumentarna filma na koje vas vodimo možete videti u nastavku teksta.

***

Ovogodišnje izdanje dvanaestog po redu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2019 održaće se od 8. do 15. maja u više bioskopskih sala, a u okviru 14 selekcija, biće premijerno prikazano više od 100 filmova iz celog sveta. Preporučujemo vam tri filma od kojih, svaki na svoj način, oslikava izvesnu budućnost – film o humanoidnim robotima koji predstavljaju društvo usamljenih ljudi, dokumentarac o poslednjem severnom belom nosorogu na svetu čiji su dani odbrojani, i priču o najvećoj deponiji u Gani simboličnog naziva Sodoma.

Hi, A.I. Isabella Willinger, Nemačka, 2019, 85’

Roboti su na našem pragu. Naučnici kao i tehnički vizionari sigurni su da će roboti za nekoliko godina biti sastavni deo našeg svakodnevnog života. Ali humanoidni roboti su više od samo još jednog gedžeta.

"Sa A.I., vaše rečenice moraju da budu kratke i precizne." - Chuck dobija ovaj savet dok podiže svoju novu robotsku partnerku Harmony, svežu iz fabrike. Na drugom kraju sveta, u Tokiju, slatki robot Pepper živi sa bakom Sakurai, u aranžmanu njenog sina, ne bi li se osećala manje usamljeno. Ali uskoro se ispostavi da je Pepper prilično tvrdoglav. Kako li ćemo samo živeti zajedno sa veštačkom inteligencijom? Šta ćemo dobiti, šta izgubiti?

O rediteljki: Isabella Willinger, rođena 1978. u Minhenu, studirala je slavistiku, američke studije i sociologiju u Berlinu, Pragu, Moskvi i Njujorku. Nakon završenog magistarskog studija 2006. godine upisala je dokumentarni program na Univerzitetu za televiziju i film Munchen. Bila je i urednica kulturnog časopisa Centralno/Istočne Evrope 'plotki'.

Trejler možete pogledati OVDE.

Ponedeljak 13. maj / 22.00 / Dom omladine Beograda

Poslednji mužjak na svetu
Poslednji mužjak na svetu foto: Beldocs promo

Poslednji mužjak na svetu (The last male on Earth) - Floor van der Meulen, Holandija, Belgija, Nemačka, 2019, 72'

Poslednji muški severni beli nosorog na svetu umire. Ali barem nije sam.

Na svetu je ostao samo jedan muški severni beli nosorog a njegovi dani su odbrojeni. Njegovo ime je Sudan, i nakon 42 godine na ovoj planeti odživeo je svoj život - i život svoje vrste - do samog kraja. Zaštićen od lovokradica od strane naoružanih telohranitelja, ali i okružen novinarima, turistima sa selfi stikovima, i naučnicima koji su odlučni da pronađu način da produže vrstu pre nego što bude prekasno.

O rediteljki: Floor van der Meulen, rođena 1989. u Holandiji, studirala je audiovizuelni dizajn na Umetničkoj akademiji Roterdam VdkA i School of Visual Arts u New Yorku. 2014. godine debitovala je sa svojim dokumentarnim filmom Storming Paradise (50min), koji su emitovali Al Jazeera Channel i ZDF a.o. i koji je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući DOK Leipzig. Njen film 9 days – from my window, nakon 85+ festivalskih selekcija, osvojio je nagradu za najbolji evropski kratki film na 29. Evropskim filmskim nagradama. Poslednji mužjak na svetu je njen dugometražni debi.

Trejler možete pogledati OVDE.

Utorak 14. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda, Q&A

Dobrodošli u Sodom
Dobrodošli u Sodom foto: Beldocs promo

Dobrodošli u Sodom (Welcome to Sodom) - Florian Weigensamer, Christian Krönes, Austrija, 2018, 92'

Mračni i senzualni film o deponiji u Gani, gde se reciklira elektronski otpad sa Zapada.

Pametno isprepletene, sudbine raznih protagonista otkrivaju kompleksnu priču ovog apokaliptičnog društva. Njihovi veoma lični unutrašnji glasovi omogućavaju dubok uvid u život i rad na ovom mestu - Sodomi. Život na deponiji postaje zagonetna slika naše moderne, globalizovane civilizacije, kratkotrajna tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza, odbačenog društva. Naizgled apokaliptično okruženje je za one koji tamo žive mesto koje pruža perspektivu.

O rediteljima:

Christian Krones - Tokom studija filma i režije bio je u mogućnosti da radi zajedno sa legendarnim direktorima fotografije Vittoriom Storarom i Svenom Nykvistom. Godine 1985. pridružio se austrijskoj televiziji i režirao razne TV formate. Godine 2006. Christian Krones je osnovao Blackbok Film i sa preko 30 godina iskustva na filmu sada je aktivan kao režiser i producent.

Florian Veigensamer - Nakon studija političkih nauka i komunikologije na Univerzitetu u Beču, Florijan je stekao prvo novinarsko iskustvo u austrijskom najistaknutijem novinskom časopisu „profil“. Godine 1995. pridružio se uredničkom timu Vienna News International gde je režirao i dizajnirao brojne reportaže i dokumentarce za evropske emitere. Osnivač je, autor i reditelj Blackbok-kolektiva.

Trejler možete pogledati OVDE.

Nedelja 12. maj / 21.00 / Kombank Dvorana, Sala 6 Q&A

BONUS VIDEO: MARIJA VUKIĆ & SRĐAN GOJKOVIĆ GILE: Kako je nastao prvi dokumentarni film o ELEKTRIČNOM ORGAZMU (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.