DOK STE NOĆAS SPAVALI, NA NEBU SE ODVIJALA PRAVA DRAMA! Pored Zemlje je projurilo nešto strašno!
Pored Zemlje je projurio asteroid, Foto: Profimedia

potencijalna opasnost

DOK STE NOĆAS SPAVALI, NA NEBU SE ODVIJALA PRAVA DRAMA! Pored Zemlje je projurilo nešto strašno!

Evropska svemirska agencija otkrila je šta se desilo

Objavljeno:

Dok za velike asteroide koji predstavljaju pretnju znamo, veliki je broj onih manjih koje još nismo otkrili, a mogli bi naneti veliku štetu.

Jedan takav projurio je rano jutros kraj Zemlje. Asteroid 2019 EA2 razmera je oko 27 metara, a kraj nas je projurio na udaljenosti od 305.000 kilometara - otprilike 80.000 kilometara bliže nego što nam je noćas bio Mesec.

EA2 asteroid otkrili su tek 9. marta ove godine, a pripada grupi asteroida čija orbita ih dovodi u neposrednu blizinu Zemlje pa su veliki do 40 metara.

Evropska svemirska agencija ranije je objavila kako su bili sigurni da nas ovaj asteroid neće pogoditi, ali da i dalje budno love svemirske stene koje bi mogle da nas pogode. Pojašnjavaju da je otprilike 20.000 kometa i asteroida koje orbita dovodi blizu Zemlje.

Poređenja radi, ovaj je asteroid nešto veći od onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine. Njegova eksplozija prouzročila je ogromne štete, a 1500 ljudi je povređeno. Međutim za povrede nije bio kriv sam udar meteora, već indirektne posledice, uglavnom zbog pucanja stakala u udarnom talasu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.