HUAVEJ UZVRATIO UDARAC! Amerika na nogama, ŠTA ĆE SE SADA DESITI?
Novom žalbom Huavej traži ubrzanje rešenja žalbe uložene u martu u Teksasu, gde je sedište njegovih američkih operacija, Foto: EPA/WU HONG

ULOŽILI ŽALBU

HUAVEJ UZVRATIO UDARAC! Amerika na nogama, ŠTA ĆE SE SADA DESITI?

Huavej je najveći proizvodjač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža

Objavljeno:

Kineski tehnološki gigant Huavej uložio je danas žalbu sudu u SAD tražeći da se poništi odluka kojom se ograničava prodaja njegove telekomunikacione opreme.

Glavni pravnik Huaveja Song Lijuping rekao je u izjavi novinarima da je kompanija zatražila da sud ramatra da li je ustavno da SAD zabrani svojoj saveznoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti.

Huavej je najveći proizvodjač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kompanja preti medjunarodnoj sajberbezbenosti, prenosi AP.

Novom žalbom Huavej traži ubrzanje rešenja žalbe uložene u martu u Teksasu, gde je sedište njegovih američkih operacija.

Song je rekao da kampanja koju sankcioniše država protiv Huaveja neće poboljšati sajberbezbednost. ; "Političari u SAD koriste snagu cele nacije da gone privatnu kompaniju. To nije normalno" rekao je Song.

Ovo je objavljeno u trenutu u kom je kineska grupa, nesporni svetski lider u 5G tehnologiji pete generalcije mobilnih mreža na meti nove serije napada iz Vašingtona, prenosi Frans pres. ; U jeku američko-trgovinskog rata adminsitracija predsednika Donalda Trampa stavila je Huavej na spisak sumnjivih kompanija kojima je zabranjeno da prodaju tehnološku opremu što preti samom opstanku Huaveja. Huavej u mnogome zavisi od delova proizvedenih u SAD za svoje telefone.

Grupa je od 2018. na meti Vašingtona. SAD sumnjaju da kompanija dozvoljava kineskim obaveštajnim službama da koristi njihovu opremu da špijunira komunikacije preko mobilnih mreža u svetu.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.