ČEKA NAS TEHNOLOŠKA APOKALIPSA: Preti nam napad najopasnijeg virusa u istoriji sajber terorizma!
Foto: Reuters

stručnjaci upozoravaju

ČEKA NAS TEHNOLOŠKA APOKALIPSA: Preti nam napad najopasnijeg virusa u istoriji sajber terorizma!

Prošlonedeljni hakerski napad bio je najmasovniji vid sajberterorizma u poslednjih 10 godina, te ih danas svakako treba shvatiti podjednako ozbiljno kao i "konvencionalne" terorističke napade

Objavljeno: 12:48h

Predviđanja o tehnološkom kraju sveta su uvek intrigantna pitanjam ali pojedina zapravo treba uzeti za ozbiljno.

Prošlonedeljni hakerski napad bio je najmasovniji vid sajberterorizma u poslednjih 10 godina, te ih danas svakako treba shvatiti podjednako ozbiljno kao i "konvencionalne" terorističke napade.

Jedan tvit hrvatskog eksperta za sajber sigurnost koji radi za državu, Miroslava Stampara, posebno privlači pažnju jer u njemu on iznosi strahove za budućnost posle "Wannacry" napada. Smatra da je "samo pitanje vremena" kad će "loši momci" naučiti da povezuju nekoliko tehnika hakovanja koje je nemoguće zaustaviti. A kada budu, "mi umiremo". Šta je mislio pod time?

Da ste pre 7 godina potrošili 100 dolara na ovo, sad biste imali 75 miliona dolara!

Stamparov ime se proteklih dana već provlačilo kroz medije. On je među prvima detaljno objasnio novu pretnju pod nazivom "EternalRocks", koja iskorišćava slabosti ukradenih podataka NSA (Wannacry koristi samo dva).

Ipak ovaj malver je veoma drugačiji od "WannaCry", kada zarazi kompjuter, miruje 24 sata. Zatim daunlouduje još malvera sa dark veba, a onda čeka instrukcije. Nepotrebno je reći da obični antivirusi nisu u stanju da ga detektuju ni pod koju cenu.

foto: Shutterstock

On takođe i nema takozvani "kill switch" kojim ga je moguće onesposobiti. "EternalRocks" ne šteti direktno kompjuteru, ali ima mogućnost da zaraženi računar pretvori u nešto opasno - špijunsku spravu, sunđer informacija, pomoćni back-up server napada na berzu i bezbroj drugih mogućnosti.

Na prvi pogled Stampareve tvrdnje deluju preterano, ali on dodaje da stvari nisu toliko proste

- EternalRocks se prema mojim procenama i dalje unapređuje. Ne radi ništa, osim što se razmnožava, ali mislim da ni sam kreator nije svetan koliko brzo. Trenutno nije opasan, ali kad bi se njegova infektivnost hipotetički spojila sa nekim drugim virusom... najblaže rečeno bi bio opasan, kaže Stampar.

Možemo samo zamisliti kakav je potencijal te pretnje ukoliko stručnjak smatra da bi mogla da postane nezaustavljiva. - Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

(Espreso.co.rs / Mashable / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.