DA LI JE POČEO SVETSKI HAKERSKI RAT? U toku je novi napad, veći od WannaCry! Evo kako možete prepoznati da li vam je računar zaražen
Foto: Pixabay

DRAMATIČNO!

DA LI JE POČEO SVETSKI HAKERSKI RAT? U toku je novi napad, veći od WannaCry! Evo kako možete prepoznati da li vam je računar zaražen

Sumnja se na to da je WannaCry skrenuo svu pažnju na sebe, i niko nije primetio ovaj suptilniji napad

Objavljeno: 14:36h

Novi hakerski napad za koji stručnjaci kažu da je veći od WannaCry, koji je pre par dana paralisao ceo svet, trenutno je u toku, piše Daily Mirrror.

PAO INSTAGRAM U CELOM SVETU, SLEDEĆI JE FEJSBUK? Novi hakerski napad udara po društvenim mrežama!

Podsetimo, ransomware WannaCry je prošle nedelje inficirao skoro pola miliona računara, uključujući i neke velike mreže multinacionalnih kompanija.

Novi napad, nazvan Adylkuzz, kako kaže Robert Homs, potpredsednik kompanije Proofpoint, koristi iste delove sajber-oruđa američke tajne službe NSA kako bi iskoristio ranjivost Microsoftovog Windowsa, samo na "skriveniji" način od WannaCry.

- Sumnjamo na to da je WannaCry skrenuo svu pažnju na sebe, i niko nije primetio ovaj suptilniji napad. Naša istraživanja pokazuju da je Adylkuzz napad krenuo 2. maja ili čak ranije - kaže Homs.

Predsednik Majkrosofta o sajber napadima o kojima bruji svet: SAMI STE KRIVI!

Kad jednom inficira kompjuter preko EternalBlue, Adylkuzz se instalira i stvara sajber-novac za napadače. Iako jedan kompjuter može da im generiše samo nekoliko dolara nedeljno, svi inficirani kompjuteri zajedno stvaraju dnevne sume od 5 cifara.

- Ovde nema ucene, kompjuter se ne zaključava, niko vam ne traži pare. Ovaj malware je skriven. Korisnici će primetiti samo da im računar radi nešto sporije, i da nemaju pristup folderu "shared Windows resources".

- Desetine hiljada kompjutera na svetu zaražene, i ovaj broj naglo raste - rekao je Homs.

(Espreso.co.rs/Daily Mirror)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.